5 Απριλίου 2010

Ένα σημαντικό υγροτοπικό οικοσύστημα καταστρέφει ο Δήμος Πατρέων

Δυστυχώς τοιαύτη δημοτική αρχή μας έλαχε αδέλφια.

Το έλος που λαχτάρησες τώρα να το ξεχάσεις διαβάτη αποσπερνέ!!!

Έλος Αγυιάς. Ένα σημαντικό υγροτοπικό οικοσύστημα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Η τελευταία ευκαιρία της Πάτρας να αποκτήσει ένα σύγχρονο οικολογικό πάρκο για αναψυχή και εκπαίδευση.



Άποψη των σχεδίων αξιοποίησης του έλους από τη μελέτη Καραθανάση





Κουραφέξαλα!!!



Το έλος είναι για το δήμο ο χώρος που σε λίγο καιρό θα φιλοξενήσει για λίγες ημέρες χιλιάδες μηχανόβιους. Ποιος τα χαι(ρετι)ζει τα πουλιά τα βατράχια και τους τρίτωνες. Μήπως ψώνισε κανένα από δαύτα τα απαίσια ζωύφια απ’ τα καταστήματα της πόλης; Μήπως έφερε κανένα χελιδόνι συνάλλαγμα, από κει που έρχεται, χωρίς μάλιστα να το καλέσει κανένας;


Τι και αν έγιναν μελέτες. Τι κι αν κάποιοι άνθρωποι κλήθηκαν σε συσκέψεις και διαβουλεύσεις για να βγει η καλύτερη δυνατή πρόταση. Τι και αν δόθηκαν 200.000 Ευρώ για μελέτες. Αυτές είναι για να γίνονται και…. να στολίζουν τα συρτάρια.


Οι μηχανόβιοι ζεσταίνουν τις μηχανές και πρέπει να βιαστούμε. Κάνουμε και μια ενημέρωση των οργανώσεων για τα μάτια, τους διαβεβαιώνουμε ότι όλα θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βουρ.

Τα μηχανήματα αναλαμβάνουν το έργο.



Νέα επιχωμάτωση του καλαμώνα



Τι και αν επιχωματώθηκαν λίγα καλάμια. Τόσα χρόνια το ίδιο δεν γινόταν; Τι και αν κόπηκαν λίγα δέντρα. Τόσα άλλα απέμειναν. Τι και αν μπήκε παροχή ρεύματος χωρίς μελέτη.






Το ρεύμα δεν ζήτησε τίποτα. Λίγα μόνο καλώδια και έρχεται μόνο του. Τι και αν δεν υπήρχε επιβλέπων όταν τα μηχανήματα ισοπέδωναν τα πάντα. Τόση εμπειρία έχουν οι χειριστές. Μην είμαστε αχάριστοι.





Στην πορεία των εργασιών κάποια δέντρα…..αυτοκτόνησαν, κάποια κλαδιά μετανάστευσαν, κάποιες ρίζες βγήκαν για λίγο να πάρουν αέρα. Σε λίγο όμως…. ποιος τη χάρη τους. Θα κάνουν νέους φίλους και μάλιστα μηχανόβιους.



Κάποιοι αδιόρθωτοι πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με τα λουλουδάκια βγήκαν και είπαν (χωρίς τσίπα πάνω τους) ότι οι εργασίες του δήμου μας είναι «ευκαιριακές και πρόχειρες, δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής και δεν εντάσσονται σε κανένα μακροχρόνιο σχέδιο διαχείρισης του υγροτόπου» ή το άλλο το κουφό ότι «….ο υγρότοπος αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση απορρόφησης των επιπλέον ενεργειών της πόλης, χωρίς να ληφθούν υπόψη παράμετροι, όπως είναι η όχληση στα υδρόβια πτηνά, ιδιαίτερα την περίοδο που φτιάχνουν τις φωλιές τους (Μάιος), η συμπίεση του εδάφους, η καταστροφή ενδιαιτημάτων ζώων, όπως ερπετών και αμφιβίων»





Άκου πράγματα να τρελαίνεσαι. Όχληση στα υδρόβια πουλιά!!! Τα κάλεσε κανείς να φτιάξουν φωλιές στο έλος; Και σιγά τώρα ολόκληρος Δήμος να εγκαλείται ότι καταστρέφει τα ενδιαιτήματα των αμφιβίων και των ερπετών ή ότι….καταπιέζεται το έδαφος. Έχει ο Κοινωνικός τομέας του Δήμου ψυχολόγους. Θα στείλει ένα δείγμα εδάφους, να το εξετάσουν. Σε λίγο θα βγουν κάποιοι να μας πουν να φέρουμε την Καραθανάση και τον Περγαντή. Σε λίγο θα ζητήσουν δικαιώματα και οι γυρίνοι!!!


Ότι απέμεινε από την ισοπέδωση. Σ’ αυτούς τους νερόλακκους ίσως ζουν ακόμη τρίτωνες







Ένας αγανακτισμένος πολίτης που ντρέπεται για λογαριασμό του Δήμου.


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...