1 Απριλίου 2010

Μύθος η αύξηση των αιτούντων άσυλο στον βιομηχανικό κόσμο.

Μύθος η αύξηση των αιτούντων άσυλο στον βιομηχανικό κόσμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή

Σταθερός παρέμεινε α συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικές χώρες το 2009, σύμφωνα με στατιστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχετικά με τα επίπεδα και τις τάσεις ασύλου στις βιομηχανικές χώρες.

«Η αντίληψη ότι υπάρχει τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο προς τις πλουσιότερες χώρες αποτελεί μύθο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. «Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι λαϊκιστές, τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι οι αριθμοί έχουν παραμείνει σταθεροί.»

Συγκριτικά με το 2008, ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο παρέμεινε ο ίδιος, με 377.000 αιτήσεις, παρά τις σημαντικές τοπικές διαφορές που τονίζει η έκθεση. Ο αριθμός αιτήσεων ασύλου αυξήθηκε σε 19 χώρες, ενώ μειώθηκε σε άλλες 25. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση των Σκανδιναβικών χωρών, όπου κατεγράφη αύξηση της τάξης του 13% με 51.100 νέες αιτήσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία έξι χρόνια. Αντιθέτως, ο αριθμός αιτήσεων στη Νότια Ευρώπη μειώθηκε κατά 33%, με 50.100 αιτήσεις, επηρεασμένος από σημαντικές πτώσεις στην Ιταλία (-42%), την Τουρκία (-40%) και την Ελλάδα (-20%).

Αύξηση στον αριθμό αιτήσεων από Αφγανούς

Οι Αφγανοί βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου αιτούντων άσυλο με 26.800 αιτήσεις, σημειώνοντας 45% αύξηση το 2008. Οι Ιρακινοί κατέβηκαν στη δεύτερη θέση με περίπου 24.000 αιτήσεις, ενώ τρίτοι στην κατάταξη ήρθαν οι Σομαλοί με 22.600 αιτήσεις ασύλου. Μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης ήταν επίσης η Ρωσική Ομοσπονδία, η Κίνα, η Σερβία και η Νιγηρία.

Η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας αναλύει τα επίπεδα και τις τάσεις ασύλου στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την Ελβετία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία. Καλύπτει ακόμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η βασική χώρα προορισμού για τέταρτη συνεχή χρονιά, με το 13% των αιτήσεων να αντιστοιχούν σε περίπου 49.000 άτομα, κυρίως από την Κίνα. Δεύτερη έρχεται η Γαλλία με 42.000 νέες αιτήσεις το 2009, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19% συγκριτικά με το 2008, λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων από πολίτες της Σερβίας, προερχόμενους κυρίως από το Κόσοβο. Αν και τρίτος στην κατάταξη χωρών υποδοχής, οι αιτήσεις ασύλου στον Καναδά μειώθηκαν κατά 10% το 2009, φτάνοντας τις 33.000, λόγω της μείωσης αιτήσεων από Μεξικανούς και Αϊτινούς. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σημειώθηκε επίσης μείωση στις αιτήσεις ασύλου (29.800), φτάνοντας σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Από την άλλη, οι αιτήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τις 27.600 το 2009, κατατάσσοντάς την ως την πέμπτη σημαντικότερη χώρα υποδοχής. Αυτές οι πρώτες πέντε χώρες υποδοχής δέχτηκαν όλες μαζί το 48% των συνολικών αιτήσεων που κατεγράφησαν το 2009.

Όσον αφορά τις περιοχές προέλευσης, περίπου το μισό του συνόλου των 377.000 αιτούντων άσυλο προέρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή (45%), ενώ ακολουθεί η Αφρική (29%), η Ευρώπη (15,5%) και η Αμερικανική ήπειρος (9%).

ΤΕΛΟΣ

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση (στα αγγλικά), “Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries, 2009” («Επίπεδα και Τάσεις Ασύλου στις Βιομηχανικές Χώρες, 2009»), στην ιστoσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: http://www.unhcr.org/4ba7341a9.html

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...