21 Απριλίου 2010

Η δράση των νεοφασιστών και η αντίδραση των αντιρατσιστών στα ελληνικά γήπεδα


«Μαύροι» και... «κόκκινοι» στις εξέδρες!

Η δράση των νεοφασιστών και η αντίδραση των αντιρατσιστών στα ελληνικά γήπεδα

Το κείµενο είναι αφιερωµένο στη µνήµη του 20άχρονου Αλβανού µετανάστη Γκραµός Παλούσι που δολοφονήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2004 στη Ζάκυνθο, επειδή είχε το «θράσος» να πανηγυρίσει τη νίκη της Εθνικής Αλβανίας επί της Εθνικής Ελλάδος.

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Το εµετικό και ρατσιστικό σύνθηµα που ακούστηκε το καλοκαίρι του 2004 κατά τους πανηγυρισµούς Ελλήνων (λέµε τώρα...) φιλάθλων για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου, «ακούστηκε» και πάλι. Αυτή τη φορά ήταν οι Ελληναράδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, που προφανώς νιώθοντας πολύ... Άρειοι ήθελαν να θυµίσουν στον 16άχρονο (Αλβανικής καταγωγής) ποδοσφαιριστή τού Παναθηναϊκού, Σωτήρη Νίνη, ότι αυτοί έχουν στα χέρια τους το... ληξιαρχείο τού κράτους και δεν πρόκειται να του επιτρέψουν να πάρει την ελληνική υπηκοότητα! Φυσικά, ο Σωτήρης Νίνης όχι µόνο θα πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά θα κληθεί και στην Εθνική Ελπίδων προς απογοήτευση των Ελληναράδων οπαδών του ΠΑΟΚ.
Αν ο Σωτήρης Νίνης άκουσε ρατσιστικά συνθήµατα από «αντίπαλους» οπαδούς, τι να πει ο Γκανέζος Κόφι Αµπόνσα που τον Απρίλιο του 2005 «άκουσε» ρατσιστικά συνθήµατα από οπαδούς της οµάδας που αγωνιζόταν τότε, το Αιγάλεω; Ο Γκανέζος αµυντικός απογοητευµένος από την όλη συµπεριφορά των οπαδών, αλλά και από το γεγονός ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω δεν έβγαλε µια ανακοίνωση (έτσι για τα µάτια) καταδίκης των ρατσιστικών φαινοµένων αποφάσισε να αποχωρήσει από την οµάδα.

Στη µηχανή του χρόνου

Τις προηγούµενες δεκαετίες η παρουσία νεοφασιστικών πυρήνων στα ελληνικά γήπεδα ήταν βασικά µια µυθολογία που αφορούσε µια οργάνωση «φάντασµα» τη ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών). Υποτίθεται ότι εµφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν µια παρέα Παναθηναϊκών φορούσε στρατιωτικές στολές, κάποιοι είχαν ξυρισµένο κεφάλι και κρεµούσαν µια ναζιστική σηµαία στη Θύρα 13. Η µυθολογία για τη ΝΟΠΟ την ήθελε βασική οµάδα κρούσης, έναντι του «εχθρού» των άλλων οµάδων. Οι φήµες τους θέλουν να εµπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Ζωγράφου, Αµπελοκήπων, Ιλισίων. Το όνοµα ΝΟΠΟ δεν ξανακούστηκε µετά από παρέµβαση του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε εκκαθάριση των οργανωµένων οπαδών τού Παναθηναϊκού. Πάντως είναι αξιοπερίεργο ότι µια δήθεν «µαχητική» οργάνωση δεν έχει αφήσει πίσω της ούτε ένα κείµενο, µια ένδειξη της ύπαρξής της. Υποτίθεται ότι και στην ΑΕΚ υπήρξε αντίστοιχη κίνηση µε τίτλο «Τροµοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ» (ΤΟΦΑ). Δεν κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική υπόσταση και δράση αφού η δηµιουργία της συνέπεσε µαζί µε την «ORIGINAL», η οποία ήταν µαζικότερη και κυριάρχησε. Και η ιστορία (;) της ΤΟΦΑ είναι παρόµοια µε της ΝΟΠΟ. Εµφανίσεις «φάντασµα», ανάρτηση πανό στο γήπεδο, σηµαίας µε τη σβάστικα και τίποτα άλλο. Ούτε γραφεία, ούτε κείµενα. Τίποτα! Έτσι άνετα θα µπορούσε να πει κάποιος ότι και στον Άρη υπήρχε πυρήνας νεοφασιστών αφού για χρόνια στη θύρα 3 υπήρχε πανό µε σβάστικα, νεκροκεφαλές και το σύνθηµα: «Καλώς ήρθατε στο Νταχάου...».

Υπάρχουν νεοφασίστες στα γήπεδα;

Η απάντηση στο ερώτηµα είναι, ΝΑΙ! Όµως κύριο πεδίο δράσης είναι το Ίντερνετ και λιγότερο οργανωµένες προσπάθειες. Μοναδική, οργανωµένη εξαίρεση αποτελεί η δράση εδώ και λίγα χρόνια, υπό την αιγίδα της «Χρυσής Αυγής», της «Γαλάζιας Στρατιάς». Υποτίθεται ότι είναι σύνδεσµος φιλάθλων της Εθνικής Ελλάδος (µάλιστα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης τους δίνει και εισιτήρια...). Στη «Γαλάζια Στρατιά» ουσιαστικά γίνεται στρατολόγηση στη «Χρυσή Αυγή» (παλιότερα) και στην «Πατριωτική Συµµαχία» (τώρα). Παράλληλα, τα ίδια µέλη είναι και ιδρυτές τού Συνδέσµου Φίλων τής Λάτσιο (www.laziohellas.gr). Εντελώς συµπτωµατικά η Λάτσιο είναι η αγαπηµένη οµάδα όλων των νεοφασιστών τού ποδοσφαιρικού κόσµου. Η δράση των νεοφασιστών στα ελληνικά γήπεδα θυµίζει λίγο από την δράση των κοµµουνιστών σε εποχές παρανοµίας. Η λογική της «οµάδας-θρησκείας», αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο. Δηµιουργούν µια δυναµική-ηγετική εικόνα, στον χώρο, για τους εαυτούς και το γκρουπ τους. Και τα εκµεταλλεύονται, µέσω του µηχανισµού τής ταύτισης, για να «ψαρέψουν» υποστηρικτές, οι οποίοι θα δεχτούν –πολύ πιο εύκολα– και τις άλλες απόψεις ή πρακτικές τους. Πολύ «δουλειά» κάνει και το σάιτ «Αντεπίθεση» (http://resistance-hellas.blogspot.com/) που έχει ειδικό κοµµάτι για τα γήπεδα.

Κόκκινοι και εθνικιστές;

Αν προσέξετε, στους αγώνες του Ολυµπιακού υπάρχουν πολλά πανό τού συνδέσµου Misfits της Καλλιθέας. Ο εν λόγω σύνδεσµος έχει σήµα τη νεκροκεφαλή των SS. Φαίνεται ότι στον Ολυµπιακό δεν ενοχλείται κανένας. Ούτε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης, του οποίου ο πατέρας πολέµησε τους ιδεολογικούς «πατέρες» του εν λόγω σήµατος. O σύνδεσµος Misfits δεν είναι καµία µυστικιστική σέχτα. Είναι νοµιµότατος έχει έδρα και τηλέφωνο (Οδός: Θησέως 22, Καλλιθέα, τηλ.: 6945700683, Email: misfits@ultras.gr, http://misfits.ultras.gr/). Αν, λοιπόν, ο σύνδεσµος Misfits περιορίζεται (;) µόνο στη νεκροκεφαλή των SS για έµβληµα, για πολλούς µήνες στο διαδίκτυο κάποιοι που αυτοδιαφηµιζόντουσαν ως εθνικιστές Ολυµπιακοί, είχαν σάιτ µε τον τίτλο «Red Nasionalists», το οποίο σήµερα έχει «πέσει». Το κεντρικό σύνθηµά τους ήταν: «ΘΡΥΛΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ!». Σε σχετικό κοµµάτι αναφέρουν τις «15 αρχές του RED-NATIONALISTS ΤΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ “ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ”». Εκεί διαβάζουµε µεταξύ άλλων: «θέση έχουν οι Ολυµπιακοί, οι πατριώτες και οι εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται... Μπορούν να παραβρεθούν είτε Ολυµπιακοί είτε συναγωνιστές άσχετοι µε την ιδέα του Ολυµπιακού, χωρίς όµως δικαιώµατα πέραν της ελευθερίας του λόγου τους. Οι Red-Nationalists, κατά κόσµον “Πορφυρά Φάλαγγα” δεν αποτελούν επίσηµο σύνδεσµο του Ολυµπιακού. Δεν αποτελούν καν σύνδεσµο (προς το παρόν). Δεν έχουµε σχέση µε τη Θύρα 7 σαν “Πορφυρά Φάλαγγα” τουλάχιστον προς το παρόν. Διεκδικούµε έναν Ολυµπιακό που τον πρώτο λόγο έχει ο σκεπτόµενος και βίαιος συνάµα ΛΑΟΣ του, καθώς και µια Ελλάδα που τον πρώτο λόγο θα έχουν τα ΠΑΙΔΙΑ της. Μη µας κατηγορείτε για φασίστες! Το να αγαπάς, να υποστηρίζεις, να προστατεύεις και να σέβεσαι την πατρίδα σου είναι τιµή και χρέος τού καθενός! Αν αυτό είναι φασισµός, τότε όλοι οι Ολυµπιακοί είµαστε φασίστες γιατί όλοι µας αγαπάµε, υποστηρίζουµε, προστατεύουµε και σεβόµαστε τον Έφηβο!».

Ρατσιστική προπαγάνδα

Σε άλλο σηµείο τού σάιτ υπήρχε η άποψη για την... ορθότητα του ρατσισµού: «Προάγει τη συνεργασία µεταξύ οµόφυλων λαών µε κοινό ιστορικό υπόβαθρο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις συναλλαγές µε άλλες φυλές, µε σκοπό τη διαφύλαξη της καθαρότητας του αίµατος και της φυλής... Είναι πολύ λογικό κάποιες κατώτερες φυλές να θέλουν να αλλοιώσουν το ινδοευρωπαϊκό φύλο µε σκοπό να εδραιώσουν τη δική τους επικυριαρχία επάνω µας ή το λιγότερο να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους εις βάρος των δικών µας παιδιών... Ο καθένας να δει τα πραγµατικά αδέρφια του και να βρει τρόπο ώστε να συνεργαστεί µε αυτά για το κοινό καλό, για τη διασφάλιση της ύπαρξης της λευκής φυλής µας και το µέλλον για τα παιδιά µας». Όσο το σάιτ των «Κόκκινων Εθνικιστών» ήταν στον αέρα, «φιλοξενούσε» σάιτ από οµοϊδεάτες συνδέσµους όπως του ΑΠΟΕΛ, της Λάτσιο, της Ίντερ. Επίσης είχε (σιγά µην δεν είχε...) τις ιστοσελίδες της «Γαλάζιας Στρατιάς» και της «Χρυσής Αυγής».
Βέβαια, πανό µε φασιστικά σύµβολα (νεκροκεφαλές των SS, κέλτικοι σταυροί κ.λπ.) «κοσµούν» τις εξέδρες αρκετών οµάδων, π.χ. του Απόλλωνα Καλαµαριάς. Είναι πραγµατικά απορίας άξιο πώς µια οµάδα που εκπροσωπεί τον Ποντιακό ελληνισµό, το κατ’ εξοχήν προσφυγικό κοµµάτι των Ελλήνων, να «ανέχεται» πανό µε φασιστικά σύµβολα. Εδώ πρέπει να ισχύει η εκδοχή τής άγνοιας. Δηλαδή κάποιος που ξέρει τι είναι η συγκεκριµένη νεκροκεφαλή την έφτιαξε και οι υπόλοιποι απλά... κάθονται στην εξέδρα πίσω απ’ αυτό το πανό. Είναι µια συνήθης τακτική. Πώς αλλιώς θα γέµιζαν τα φασιστικά σάιτ µε φωτογραφίες από τα γήπεδα...

Η αντιφασιστική πλευρά

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σανκτ Πάουλι (στο τεύχος 9 της ΓΑΛΕΡΑΣ υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ). Ξέρετε, η γερµανική οµάδα από το Αµβούργο που «στεγάζει» ποδοσφαιρικά το αριστερό, αντιεξουσιαστικό κίνηµα των γηπέδων. Βέβαια υπάρχει ο Αστέρας Εξαρχείων, που όµως αγωνίζεται στην ερασιτεχνική κατηγορία Αθηνών, υπάρχει το κλαµπ φίλων της Σανκτ Πάουλι στην Αθήνα (www.fcstpauli.gr), αλλά οµάδα που θα εκφράσει συνολικά το αντιφασιστικό κλίµα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Σε πολλές ελληνικές εξέδρες υπάρχουν αντιφασιστικά πανό. Στο Περιστέρι οι «Φεντεγίν» του Ατρόµητου Αθηνών έχουν µόνιµα αντι-ναζί πανό. Το ίδιο ισχύει και για το «πέταλο» των Λαρισινών «Μόνστερς» όπου υπάρχει πανό µε απαγορευτικό πάνω σε έναν κέλτικο σταυρό. Έντονη αντιφασιστική δράση έχουν και οι «Navajo» της Παναχαϊκής. Θέλετε λόγω χρωµάτων (κόκκινα, µαύρα), θέλετε λόγω παράδοσης (την Παναχαϊκή ίδρυσαν Αναρχικοί της Πάτρας στις αρχές του 19ου αιώνα) το «Navajo» club δίνει τη δική του... αντιφασιστική µάχη στις εξέδρες των γηπέδων της Β‘ Εθνικής.

Η διαφορετική ΑΕΚ

Στην εξέδρα των οργανωµένων οπαδών τής ΑΕΚ η ιδεολογική κυριαρχία τής Original (www.original21.com) είναι αδιαµφισβήτητη. Με στενούς δεσµούς µε τους οπαδούς τής Λιβόρνο, της Μαρσέιγ, αλλά και της Σανκτ Πάουλι, πολλές φορές στις εξέδρες του ΟΑΚΑ έχουν «κρεµαστεί» πανό αλληλεγγύης. Το πιο πρόσφατο, αυτό για τον προφυλακισµένο αντιεξουσιαστή Νίκο Κουνταρδά. Μάλιστα, ο Κουνταρδάς, σε κείµενό του που είχε δηµοσιευθεί στο Athens Indymedia, είχε σηµειώσει στο υστερόγραφο: «ΥΓ2: Να εκφράσω την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ µου κι ένα ξεχωριστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την στήριξη σε κάποιους…”αλήτες των γηπέδων”: τα παιδιά της ORIGINAL, του Αστέρα Εξαρχείων, της Λιβόρνο, της St. Pauli αλλά και του Παπάφη Club, οι οποίοι αποδεικνύονται ότι είναι πολύ πιο συνειδητοποιηµένοι από κάποιους άλλους θεωρούµενους “σοβαρούς”. Να συνεχίσουν τις κοινωνικές “παρεµβάσεις” τους, τον antifa κι αντιρατσιστικό χαρακτήρα τους µέσα, αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα και να αντισταθούνε στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και στον νέο τροµονόµο των εξουσιαστών που έχει στόχο τούς απανταχού ταραχοποιούς των γηπέδων. Τέλος, θα θυµίσω για πάρτη τους τα λόγια του Che: “Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα ακόµη όπλο για την Επανάσταση”».

Πηγές: Ριζοσπάστης, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Εποχή. Athens Indymedia.

Hit n Run (Istanbul-Salonika)


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...