21 Απριλίου 2010

Καμία δίωξη σε αστυνομικό που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου μετανάστη

Αδιαφόρησε, έχασε μάρτυρες, κράτησε λάθος στοιχεία, έκλεισε μάτια και αυτιά, πάγωσε την έρευνα και τελικά η Ελληνική Πολιτεία, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, κατάφερε, με μία δικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών, να κλείσει την υπόθεση του Αλβανού, Λουάν Μπερντελίμα, ο οποίος, το 2006, ξυλοκοπήθηκε άγρια από έναν άνδρα, που φέρεται να είναι αστυνομικός, και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ), το οποίο παρέχει νομική βοήθεια στους τρεις συγγενείς του θύματος, κάνει λόγο για «προκλητική δικαστική παρωδία».
Το ΕΠΣΕ καταγγέλλει προκλητικές καθυστερήσεις και αυθαίρετες αποκλείσεις μαρτύρων, που είχαν ως αποτέλεσμα την αθώωση του κατηγορουμένου.
Στις 26 Μαρτίου 2010, το ΕΠΣΕ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ταυτόχρονα με επιστολή ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, να αναιρέσει την αθωωτική απόφαση. Σημειώνεται ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, καθώς έχει λήξει η προθεσμία των 30 ημερών που απαιτείται.
Ο άγριος ξυλοδαρμός που οδήγησε στη δολοφονία του Λουάν Μπερντελίμα
Την 11η Αυγούστου 2004, ο Λουάν Μπερντελίμα και δύο φίλοι του κάθονται στον εξωτερικό χώρο πιτσαρίας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ.
Ένα ζευγάρι, το οποίο βγήκε από διπλανή πολυκατοικία, τράβηξε τα βλέμματα της παρέας. Ο άνδρας, Ι.Λ, εκνευρισμένος, θεωρώντας ότι οι τρεις φίλοι κοίταξαν προκλητικά, τους απείλησε, ωστόσο το περιστατικό σταμάτησε με μία σύντομη λογομαχία και την αποχώρηση του ζευγαριού.
Ο Λουάν Μπερντελίμα, κάποια στιγμή, αμέριμνος αποχωρεί προσωρινά από το μαγαζί, ωστόσο, με την επιστροφή του, είδε τον Ι.Λ να τον περιμένει παρέα με έναν φίλο του. Πριν προλάβει να καταλάβει τι ακριβώς ζητούσαν οι δύο άνδρες, ο άγνωστος του επιτέθηκε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά και να μεταφερθεί στο ΚΑΤ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Δεκατρείς ημέρες αργότερα, 24 Αυγούστου 2004, ο Μπερντελίμα υπέκυψε στα τραύματά του, νοσηλευόμενος στην εντατική του ΚΑΤ.
Ο ένας φίλος του Μπερντελίμα, Β. Ντ., καταθέτει μήνυση κατά του Ι.Λ και του άγνωστου φίλου του, και από τις 26 Αυγούστου, το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ξεκινάει την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των δραστών. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία του Ι.Λ ήταν λίγο πολύ γνωστά, απέμενε μόνο να βρεθεί ο συνεργός του.
Ο άγνωστος συνεργός... φέρεται να είναι αστυνομικός
Στην κατάθεσή του, ο Β. Ντ, αναφέρει ότι ο άγνωστος άνδρας που επιτέθηκε στον Λουάν Μπερντελίμα, φορούσε αλεξίσφαιρό γιλέκο και μπλε μπλουζάκι με το σήμα της αστυνομίας. Aυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού ήταν και ένας αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα σημείωσε τον αριθμό της κυκλοφορίας της μηχανής του δράστη. Λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί ότι ο αριθμός που κατέγραψε ο αστυνομικός ήταν λανθασμένος. Στο σημείο βρεθήκαν λίγο αργότερα και άλλοι αστυνομικοί, ωστόσο κανείς δεν κατέγραψε το περιστατικό.
Οι δύο φίλοι του θύματος στη συνέχεια έφυγαν για την Αλβανία, καθώς όπως υποστήριξαν δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους. Μάλιστα, ο ένας δηλώνει ότι δέχτηκε απειλές από τρία άτομα στο μετρό, τα οποία του παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία κατάθεσή, την οποία συνυπογράφουν και οι δύο φίλοι του θύματος, τονίζουν ότι ο άγνωστος που κάλεσε ο Ι.Λ ήταν αστυνομικός και έφτασε στο σημείο με μία μαύρη μοτοσικλέτα Kawasaki. Αρχικά οι πληροφορίες που είχαν οι δύο φίλοι του θύματος από τους γείτονες είναι ότι οι δύο άνδρες ήταν μπράβοι της περιοχής.
Έρευνες με αργούς ρυθμούς και μηδαμινά αποτελέσματα
Παρότι η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της κατήγγειλε τις καθυστερήσεις στην έρευνα της υπόθεσης και παρότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι απέστειλε σχετική επιστολή στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, η προανακριτική διαδικασία ολοκληρώνεται ύστερα από δύο χρόνια.
Τελικά, η δικογραφία μεταβιβάζεται στην εισαγγελία στα τέλη του 2006, με τα στοιχεία να είναι μηδαμινά. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Β. Ντ, ωστόσο άγνωστοι παραμένουν ο ένας κατηγορούμενος, η κοπέλα που συνόδευε τον Ι.Λ, ενώ οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ι.Λ δεν εξετάζονται.
Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας ανακρίνει τον Ι.Λ και ασκεί σε βάρος του ποινική δίωξη για «τις πράξεις της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του δράστη και για ηθική αυτουργία». Ο Ι.Λ αρνείται την κατηγορία, η κοπέλα εντοπίζεται, άγνωστος όμως παραμένει ακόμη ο δράστης της επίθεσης.
Η δίκη παρωδία...
Όπως καταγγέλλει το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», το οποίο παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια σε τρεις συγγενείς του ο Λουάν Μπερντελίμα, παρότι κατέθεσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δικογραφία τον Ιούνιο 2005, ποτέ δεν δέχτηκε καμία κλήση.
Έκπληκτα τα μέλη της οργάνωσης, όταν ζήτησαν, στις 16 Φεβρουαρίου 2010, πρόσβαση στη δικογραφία της υπόθεσης, διαπίστωσαν πως στις 15 και 21 Ιανουαρίου 2010 είχε γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών η δίκη του Ι.Λ, ο οποίος είχε αθωωθεί ομόφωνα, (Απόφαση 25-26/2010). Επιπλέον, διαβάζοντας τη δικογραφία διαπιστώθηκε ότι το δικαστήριο κάλεσε μόνο πέντε από τους δεκατρείς μάρτυρες και μάλιστα κανέναν από τους βασικούς.
Στην επιστολή που απέστειλε το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», προς τους Ιωάννη-Σπυρίδωνα Τέντε, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, και Εμμανουήλ Καλούδη, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Προϊστάμενο Επιθεώρησης Δικαστηρίων, αναφέρει χαρακτηριστικά:
1. Ουδέποτε επιδόθηκε στους πολιτικώς ενάγοντες (και ειδικότερα στο δεύτερο από εμάς ως πληρεξούσιό τους) κάποια από τις αποφάσεις των τριών δικαστικών συμβουλίων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση (Πλημμελειοδικών, Εφετών και Αρείου Πάγου), ούτε είχαν κληθεί σε κάποιο από αυτά! Η δικαιοσύνη φέρεται να αποφάσισε παράνομα και αυθαίρετα να καταργήσει από πολιτικώς ενάγοντες τους γονείς και την αδερφή του θύματος, καθώς και τον αδερφό του που εκπροσωπείτο ως πολιτικώς ενάγων από άλλο δικηγόρο! Αυτό φαίνεται και στην απόφαση 1082/2009 του ΣΤ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στην οποία κατονομάζεται ως πολιτικώς ενάγων ένα φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρα, ο οποίος φυσικά δεν νομιμοποιείτο να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων!

2. Στον κατάλογο των μαρτύρων δεν περιλήφθηκαν οι πολιτικώς ενάγοντες γονείς του θύματος ενώ η αδελφή του περιλήφθηκε ως κάτοικος Αθηνών, στη διεύθυνση που είχε δώσει τον Αύγουστο 2004 – ούτε καν στη διεύθυνση που ανέφερε στην παράσταση πολιτικής αγωγής τον Ιούνιο 2005 και φυσικά ούτε στη διεύθυνση που είχε δοθεί στον ανακριτή τον Απρίλιο 2007! Και όμως βρέθηκαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι βεβαίωσαν ψευδώς στις 9 Οκτωβρίου 2009 πως η αδελφή κατοικούσε ακόμα στη διεύθυνση του 2004 και έτσι θυροκόλλησαν την κλήση της! Παράλληλα, δεν υπάρχει στη δικογραφία αποδεικτικό κλήσης των άλλων δύο Αλβανών αυτόπτων μαρτύρων.
3. Τέλος δεν επιδόθηκε κλήση στο δεύτερο από εμάς και δικηγόρο αντίκλητο των πολιτικώς εναγόντων, όπως είναι η πρακτική και σε λιγότερη σημαντικές υποθέσεις. Ούτε οι δικαστές του ΜΟΔ Θηβών θεώρησαν αναγκαία την παρουσία τους ώστε να αναβάλουν τη δίκη για να κληθούν ξανά τόσο αυτοί όσο και οι άλλοι μάρτυρες – έστω και με καταδίκη τους για λιπομαρτυρία, αν θεωρούσαν πως είχαν κληθεί νόμιμα και είχαν επιλέξει να μην εμφανιστούν.



tvxs







Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...