16 Μαΐου 2010

Aιματηρές συγκρούσεις στην Ταίλάνδη

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Ταίλάνδης αρνούμενοι να αποχωρήσουν, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών. Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, έκανε λόγο για εμφύλιο πόλεμο ενώ την Κυριακή δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ.





«Η κυβέρνηση πρότεινε ένα σχέδιο συμφιλίωσης, αλλά απορρίφθηκε. Αυτό δεν ωφελεί κανένα. Ευνοεί μόνο μια μικρή ομάδα που θέλει να βλάψει τη χώρα και να την οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Είναι απίστευτο ότι χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές για πολιτικό όφελος» δήλωσε ο Βετζατζίβα το Σάββατο.

Σε τουλάχιστον 24 ανέρχονται πλέον οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες. Στο σύνολό τους, από την έναρξη της τρέχουσας φάσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 54 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600.

Το πρωί της Κυριακής, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν κεντρική οδό, ένας διαδηλωτής δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.

Πολλοί από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορούνται για "τρομοκρατία", κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου. Ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να ανοίγει πυρ εάν οι διαδηλωτές πλησιάσουν στα 36 μέτρα από τις γραμμές του, είπε εκπρόσωπός του, ενώ στρατιώτες εγκαθιστούσαν χθες αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην εμπορική συνοικία.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για μονόπλευρη σφαγή, καθώς οι οπλισμένοι στρατιώτες αποφεύγουν εύκολα τα αντικείμενα που τους πετούν οι διαδηλωτές και ανοίγουν πυρ με αυτόματα, ενώ έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων.

Και οι δύο πλευρές διεμήνυσαν ότι "έρχονται ενισχύσεις", με τους μεν διαδηλωτές, γνωστούς ως "κόκκινα πουκάμισα", να καλούν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην επαρχία να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και το στρατό να κινητοποιεί κι άλλες μονάδες του.


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...