29 Μαΐου 2010

Eργασιακό-απεργιακό δελτίο

-Γνωστά- άγνωστα καπέλα ανεβάζουν μέχρι και 451% τις τιμές των προϊόντων από το τελωνείο μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε η Νομαρχία Πειραιά σε στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης από χώρες εκτός Ε.Ε. στο τελωνείο του Πειραιά και τις τελικές λιανικές τιμές των προϊόντων αυτών στα καταστήματα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα δείχνει ότι οι αποκλίσεις των τιμών φτάνουν σε ποσοστά που σοκάρουν και κυμαίνονται από 182,83% έως 451% ανάλογα με το είδος του προϊόντος, δείχνοντας παράλληλα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Το ρύζι τύπου basmatti εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 0,715 ευρώ το κιλό και στη συνεχεία συσκευάζεται και πωλείται προς 3,94 ευρώ το κιλό, δηλαδή 451% ακριβότερα. Τα φασόλια σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας εισάγονται στην τιμή των 0,80 ευρώ το κιλό ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στη συνέχεια από τις εταιρείες γίνεται ο διαχωρισμός τους σε μέτρια και χονδρά, συσκευάζονται και φτάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να πωλούνται προς 2,86 ευρώ και 4,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εισάγονται με την ίδια τιμή όπως σημαίνει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά. Ανάλογη είναι και η απόκλιση της τιμής στα αράπικα φιστίκια που εισάγονται στην τιμή των 0,99 ευρώ το κιλό και πωλούνται προς 2,8 ευρώ το κιλό στα καταστήματα.

-Έως την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει προκηρυχθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την παραχώρηση 600 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορευματικού κέντρου και στη Θεσσαλονίκη.
Η ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει, θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ, στην οποία ανήκει η έκταση.
Το νέο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο σε τρεις φάσεις, συνολικής διάρκειας 10 ετών, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη των εργασιών.

-Σε απολύσεις εννέα εργαζομένων προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας και ετοιμάζεται να κάνει νέες αυτές τις μέρες, με πρόσχημα τη μείωση δαπανών, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο αναφέρει ότι οι απολυμένοι απασχολούνταν για χρόνια με το καθεστώς της «ενοικίασης» από την εταιρεία ISS. Αναδεικνύοντας ότι οι απολύσεις είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης, επισημαίνει ότι «το τραπεζικό κεφάλαιο, προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να θωρακίσει την κερδοφορία του μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα επιφέρουν και νέες βίαιες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων».

-Η «Δ. Αναγνωστόπουλος ΑΕΒΕ» (ADAMS ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ),πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο εργαζόμενες γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών οι οποίες δουλεύουν στο κατάστημά του από 15 έως 25 χρόνια και μάλιστα χωρίς απόλυση, χωρίς αποζημίωση, χωρίς διαθεσιμότητα, χωρίς ...τίποτα!

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο εργοδότης "Αναγνωστόπουλος" χρησιμοποιώντας την κρίση χρωστάει στις εργαζόμενες δεδουλευμένα από το Δεκέμβρη του 2009, στην πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει αποδώσει ούτε το επίδομα αδείας του 2009, ενώ τους υποχρέωνε να δουλεύουν και τα ρεπό τους για να ανεβάσουν τους τζίρους».

Ετσι, τονίζει ο σύλλογος, «με αφορμή κάποιες ζημιές που προξένησαν προβοκάτορες στο συγκεκριμένο κατάστημα (Σταδίου 46), στις 5 Μαΐου 2010, ο εργοδότης "απαλλάχθηκε" από τις εργαζόμενες και τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τόσα χρόνια εργασίας, στέλνοντάς τες να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ χωρίς να υφίσταται απόλυση, αποζημίωση, διαθεσιμότητα ή τέλος πάντων οτιδήποτε θα κατοχύρωνε την πληρωμή τους από τον ΟΑΕΔ». Οι εργαζόμενες αυτές είναι ουσιαστικά στον «αέρα» με μια σαθρή υπόσχεση από τον εργοδότη ότι κάποια στιγμή θα τις καλέσει για δουλειά.

-Σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου προχωρούν τη Δευτέρα το πρωί οι αλιείς της Μαγνησίας, καθώς κάνουν λόγο για τεράστιο πλήγμα του κλάδου τους από τα καταστροφικά για την ελληνική αλιεία ευρωπαϊκά μέτρα και τη μεθόδευση για την πλήρη και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο.
Οι αλιείς καταγγέλλουν τη μεθόδευση για την εφαρμογή της απαγόρευσης της αλιείας με τη μηχανότρατα εντός της ζώνης του 1,5 μιλίου, την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ένταξη στην νομοθεσία της παρέκκλισης για το γρι-γρι ώστε να εξακολουθεί να εργάζεται, να παράγει και να προσφέρει στην ελληνική αγορά άφθονο φθηνό γαύρο, σαρδέλα, σαφρίδι κ.λ.π., την επιβολή στα σκάφη της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, καθώς και την παραπληροφόρηση για μείωση των αλιευμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι, αν αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπισθούν με συνέπεια και υπευθυνότητα από την πολιτεία, πέρα από κάθε σκοπιμότητα πολιτική, ψηφοθηρική ή και οικονομική, να αποκλείσουμε την Δευτέρα το λιμάνι και το πιθανότερο είναι να υλοποιήσουμε την σκέψη μας να παροπλισθούν και να παραδοθούν οι άδειες αλιείας μας, προς τέρψιν όλων των κυκλωμάτων που την ελληνική παραγωγή την αντιμετωπίζουν σαν ανταγωνιστή», σημειώνει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών γρι-γρι Μαγνησίας Γιάννης Μπουντούκος.

-Ακόμη και μετά θάνατον ταλαιπωρείται ένας νιγηριανός που το νήμα της ζωής του κόπηκε σε τροχαίο, σε ηλικία 38 ετών. Για περισσότερο από έναν μήνα η σορός του παρέμεινε στο νεκροτομείο Κοζάνης, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τη μεταφορά της.
Μετά από έρανο των συμπατριωτών του και μια μικρή συμβολή της νιγηριανής πρεσβείας, συγκεντρώθηκε επιτέλους το ποσό των 3.500 ευρώ, προκειμένου το κορμί του πλανόδιου μετανάστη να μεταφερθεί στην πατρίδα του και να αναπαυθεί η ψυχή του. Χθες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει η σορός με πτήση από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, η οποία μέσω Φρανκφούρτης θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, για να ενταφιαστεί.
Στις 23 Απριλίου στις 12.20 το μεσημέρι ο πλανόδιος πωλητής από τη Νιγηρία πήγαινε στα χωριά του νομού Κοζάνης για να πουλήσει την πραμάτεια του, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο μεροκάματο πείνας. Σε μια διασταύρωση-καρμανιόλα του επαρχιακού δρόμου Ποντοκώμης - Αγίου Δημητρίου, το ΙΧΕ που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο 38χρονος άντρας να χάσει τη ζωή του.

Έρανος για τη μεταφορά
Δυστυχώς η Οδύσσεια συνεχίστηκε και μετά θάνατον, αφού κανένας φορέας δεν αναλάμβανε την κάλυψη του κόστους της μεταφοράς του νεκρού μετανάστη στην πατρίδα του. Όπως δήλωσε στη “Μ” ο Ντανιέλ, γενικός γραμματέας της νιγηριανής κοινότητας Θεσσαλονίκης, “όχι μόνο δεν βρίσκαμε τα λεφτά, αλλά στις τέσσερις ημέρες μετά τη νεκροψία-νεκροτομή μας είπαν από το νεκροτομείο Κοζάνης να πάρουμε το πτώμα, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα ψυγεία για την παραμονή του. Τελικά, μετά από παρέμβαση της πρεσβείας μας, δόθηκε μια πίστωση χρόνου”.
Στο μεταξύ η τροχαία Πτολεμαΐδας, που ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα. Αρχικά βρήκε κάποιους Νιγηριανούς του νομού Κοζάνης, οι οποίοι στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους συλλόγους Νιγηριανών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Με δυσκολία και από το υστέρημά τους μάζεψαν περί τα 2.500 ευρώ, ενώ άλλα 1.000 ευρώ διέθεσε η νιγηριανή πρεσβεία, η οποία δήλωσε αδυναμία να καλύψει το σύνολο του ποσού. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, ένας Νιγηριανός που διαμένει στην Κοζάνη ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενημερώσει τηλεφωνικώς τη μητέρα του άτυχου 38χρονου για τον τραγικό θάνατο του γιου της.
Τελικώς, τη σορό παρέλαβε ένα γραφείο τελετών από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Όμως μεσολάβησε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που παρέτεινε τις έτσι κι αλλιώς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χθες η σορός βρισκόταν στις υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες προσκόμισαν βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά της δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη μετάδοση ασθενειών. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκε ειδικό φέρετρο που φέρει ειδικό κιβώτιο από τσίγκο. Νωρίτερα είχαν εξασφαλιστεί από την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών οι απαιτούμενες σφραγίδες για τη μεταφορά της σορού σε χώρα εκτός Ε.Ε.

-Υποπτες συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω off shore εταιρείας στη Λιβερία, προθεσμιακές καταθέσεις και επενδύσεις σε μετοχές-φούσκες εταιρείας που χτύπησε “κανόνι”, αποκαλύπτονται για τη μεγάλη κομπίνα που στήθηκε στη μονή Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, και ερευνάται από την εισαγγελία.
Το ΣΔΟΕ έχει συγκεντρώσει δέκα κούτες με στοιχεία για την υπόθεση και σε πόρισμά του αναφέρεται πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών το μοναστήρι έχασε ποσό που ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

-Αμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι και γιατροί του με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας απ' την περασμένη Παρασκευή και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου.

Κατήγγειλαν ότι, εξαιτίας της διαχρονικής έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόλις 4 απ' τις 12 χειρουργικές αίθουσες με αποτέλεσμα η αναμονή για τακτικό χειρουργείο να ξεπερνά και τους έξι μήνες. Στα τακτικά ιατρεία η αναμονή για ραντεβού φτάνει και τους 3 - 4 μήνες ενώ στα τμήματα στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια μια νοσηλεύτρια έχει στη φροντίδα της 20 - 40 ασθενείς. Τόνισαν ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκομείο απαιτούνται τουλάχιστον 300 νοσηλευτές, 100 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 100 βοηθητικό και 50 ιατρικό. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, ενώ ο μοναδικός στεφανιογράφος (απαραίτητος για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά) είναι χαλασμένος εδώ και 2,5 χρόνια! Απαίτησαν ακόμα την άμεση καταβολή - χωρίς περικοπές - των δεδουλευμένων υπερωριών που οφείλονται στους εργαζόμενους για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προχτές ότι εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις εφημερίες και υπερωρίες του Μάρτη όμως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Κρατικού της Νίκαιας το κονδύλι για τις εφημερίες υπολείπεται κατά 25.000 ευρώ.

-Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝ.ΚΛΩ.), φαίνεται πως γλίτωσε από το "λουκέτο", έστω και την τελευταία στιγμή. Έτσι, οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ομίλου, πρόκειται να πάρουν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα δεδουλευμένα τους για το 2009, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του σωματείου των Κλωστηρίων Γ', που εδρεύουν στη Νάουσα, Ηλίας Χαρίσης.
Ο κ. Χαρίσης πρόσθεσε πως, τελικά, η παρέμβαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, "έπιασε τόπο" και τόνισε ότι οι υπογραφές με τις τράπεζες "έπεσαν" και το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίστηκε για την ΕΝ.ΚΛΩ., η οποία θα αποκτήσει έτσι τη ρευστότητα την οποία επιζητούσε.

Ανέφερε, επίσης πως την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη πρόκειται να εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τις τράπεζες - το ποσό θα ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ - και στη συνέχεια, μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, θα δοθούν και τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ.
Η συνολική οφειλή του ομίλου προς τους εργαζομένους του - συνολικά ανέρχονται σε 985 άτομα - εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 εκατ. ευρώ.

-Μεθοδεύσεις του ΣΕΒ για την κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας καταγγέλλει η ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας.
Η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι εκπρόσωποι των εργδοτών αποχωρούν από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του οργανισμού, με το επιχείρημα ότι επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, η οποία θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του ΟΜΑΔ.
"Ομολογούν κυνικά ότι μεθοδεύουν ωμή κρατική παρέμβαση στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους μεσολαβητικούς θεσμούς", υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.
"Αποκαλύφθηκαν. [...] Θέλουν να κρυφτούν…αλλά η χαρά δεν τους αφήνει", καταλήγει η ανακοίνωση του συνδικάτου.

-Ο άτυχος Constantin Sosea εργαζόταν σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Αγιά Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, την 28η Μαΐου 2010, ο εργοδότης έθεσε σε κίνηση φορτηγό, με αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να βρεθεί κάτω από τη ρόδα του οχήματος και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Ελλάδος προσήλθαν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος ώστε να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια του. Αναμένεται εξέταση αίματος για διενέργεια αλκοτέστ του οδηγού. Η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

-Από την Τρίτη 1 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 4 Ιουνίου αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία τους οι δικηγόροι.
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την παραπάνω κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.


-Σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από 24 μέρες απεργίας πείνας, μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, Τρικάλων, στις 15.30 μ.μ. ο πρώην εργαζόμενος του Δήμου Εστιαιώτιδας, Απόστολος Γεροκώστας.
Ο απεργός πείνας που είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) βρίσκονταν με… ράντζο και πανό, διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, τις τελευταίες ημέρες, ισχυριζόμενος πως ο Δήμος του οφείλει δεδουλευμένα περίπου 6.800 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους, οι οποίοι προέκυψαν από Δικαστική απόφαση και δεν κατεβλήθησαν.
Ξεκινώντας την απεργία πείνας, είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να χάσει την ζωή του αν δεν δικαιωθεί.
Τελείως διαφορετική η άποψη είχε ο δήμαρχος Εστιαιώτιδας, Ιωάννης Περιστέρης που ισχυρίστηκε τότε ότι έχει πάρει τα χρήματά του ο κ. Γεροκώστας κατά 300 ευρώ περισσότερα και μάλιστα οφείλει να τα επιστρέψει στον Δήμο.

-Κατά 44,4% μειώθηκαν οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία το 2009 σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έκθεσης του ΙΟΒΕ.
Η έντονη πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2009 χαρακτηρίζει όλους τους κλάδους : εντονότερη είναι η μείωση στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών (-62,1%), ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται και στον κλάδο Ένδυσης - υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός (-40,9%).

-Διαμαρτυρία στο πολιτικό γραφείο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου στην Καστοριά κάνουν από το πρωί απασχολούμενοι σε προγράμματα stage οι οποίοι ζητούν τη μονιμοποίηση τους.
Οι διαδηλωτές δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους του γραφείου να εξέλθουν από αυτό και στους πολίτες που ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν.

Διορθώστε-συμπληρώστε

athens.indymedia

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...