28 Μαΐου 2010

Eργασιακό-απεργιακό δελτίο


-Απεργία πείνας… μέχρις εσχάτων από τους περιπτερούχους. Παίζουν το «τελευταίο τους χαρτί», προσπαθώντας να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να ανακρούσει «πρύμνα» στα θέματα που αφορούν στη φορολόγηση των τσιγάρων και του καπνού. Οι απεργοί έχουν στήσει τις σκηνές τους σε κεντρικό σημείο της πόλης της Λάρισας, κάτω ακριβώς από το πολιτικό γραφείο του Λαρισαίου υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

-Σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης της Δανίας καλεί τους πολίτες της χώρας το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας, LO.
"Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Δανούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Κόμματος του Δανέζικου Λαού (PPD) θα τους στοιχίσει", δήλωσε ο πρόεδρος του LO σε ανακοίνωσή του.
Ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ενώ οι διαδηλώσεις θα γίνουν μπροστά στο κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα 4 στα 2 χρόνια. "Αν μειωθεί στο μισό η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν το εισόδημά τους", σχολίασε ο πρόεδρος του LO.
"Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορέσουν οι Δανοί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα είμαι ευχαριστημένος αν μαζευτούν 10.000, 15.000, 20.000 ή 30.000 άνθρωποι" κατέληξε στις δηλώσεις του.


-Επιτόπια έρευνα στο εργοτάξιο του μετρό, στο σταθμό Βενιζέλου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του βαρύτατου τραυματισμού 37χρονου εργαζόμενου της κοινοπραξίας «ΑΙΑSA», που εκτελεί εργασίες στο συγκεκριμένο σταθμό. Ο 37χρονος χτυπήθηκε, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, χθες το απόγευμα, από μια σιδερένια βάση διατρητικού μηχανήματος, η οποία αποκολλήθηκε και έπεσε από ύψος πέντε μέτρων στο έδαφος, παρασύροντας τον ίδιο, που δούλευε στη βάση του μηχανήματος, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

-Οριακά υπερψηφίστηκε σήμερα, με μία ψήφο διαφορά, από το κοινοβούλιο της Ισπανίας το πακέτο πρόσθετων μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέφυγε μία ήττα που θα προκαλούσε τριγμούς στις αγορές κι ενδεχομένως να οδηγούσε και σε πτώση της. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά. Το νομοσχέδιο διασώθηκε όταν δέκα βουλευτές των Καταλανών εθνικιστών (CiU) αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, ύστερα από τις έντονες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν η Ισπανία να βυθιστεί σε μία κρίση ελληνικού τύπου. Το CiU δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011, σύμφωνα με τα ισπανικά πρακτορεία ειδήσεων, εγείροντας αμφιβολίες για το αν ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας εν μέσω κρίσης. Το πακέτο μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% ή περισσότερο και αυστηρές μειώσεις στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.

-Την αναστολή της λειτουργίας 300 με 350 πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα λόγω της αύξησης στην τιμή της αμόλυβδης καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, έχει παρατηρηθεί μείωση μεγαλύτερη του 20% στην κατανάλωση καυσίμων. Μάλιστα, στη σούπερ αμόλυβδη, που είναι το ακριβότερο καύσιμο, η πτώση φθάνει το 60%.

-Βαθιά ύφεση και έκρηξη ανεργίας περιμένει τους Ελληνες την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ στο επί μέρους κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -3,7% φέτος και στο -2,5% το 2011 από -2% πέρυσι. Με τέτοια ανάπτυξη... δεν εκπλήσσει η πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 12,1% φέτος και στο 14,3% του χρόνου από 9,5% πέρυσι.

-«Αυθαίρετες» χαρακτηρίζει η Πολεοδομία Καπανδριτίου τις κατασκευές σταθμών διοδίων στη Μαλακάσα και τις Αφίδνες και επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τον εθνικό δρόμο Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα από τη Μεταμόρφωση Αττικής ώς τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.Ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατά των διοδίων θεωρεί ότι η κοινοπραξία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση και μας αναφέρει ότι δεν έχουν κατασκευαστεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες:
- Τα ηχοπετάσματα, που τώρα τοποθετούνται στο τμήμα Νέα Κηφισιά-Σχηματάρι.
- Τα στηθαία ασφαλείας τύπου New Jersey, που βρίσκονται στη διαδικασία τοποθέτησης από τις Αφίδνες ώς τον Αγιο Στέφανο.
- Ο μόνιμος σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Γι' αυτές τις καθυστερήσεις, η κοινοπραξία οφείλει να καταβάλει στο Δημόσιο ρήτρες ύψους 19 εκατ. ευρώ». Η άλλη πλευρά ωστόσο υποστηρίζει ότι το Δημόσιο έχει καθυστερήσει στις δικές του υποχρεώσεις, ενώ έχουν προχωρήσει πριν από τα χρονοδιαγράμματα τα έργα στην περιοχή της Υλίκης.

-Σε έλλειψη μέτρων ασφαλείας αποδίδουν τον θάνατο του 33χρονου Αλβανού εργάτη, Pavlin Kola, σε έργο της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης στη Σίνδο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Ο Pavlin εργαζόταν σε έργο σύνδεσης πολυκατοικίας με τον αγωγό αποχέτευσης (είχε δοθεί σε εργολαβία και μετά σε υπεργολαβία), σε βάθος 3-5 μέτρων στο έδαφος, χωρίς αντιστήριξη, και λίγο πριν από τις 8 μ.μ. της Τρίτης τα χώματα υποχώρησαν και τον καταπλάκωσαν.

-Η αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor Co έκλεισε και τα τέσσερα εργοστάσια που διατηρεί στην Κίνα μετά την απεργία που κήρυξαν 1850 εργάτες σε μία μονάδα κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων με αίτημα την αύξηση του μισθού τους, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα το πάγωμα της παραγωγής της στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου. Και ενώ η εργατική αναταραχή έχει αυξηθεί στην Κίνα, ο εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας Yasuko Matsuura δήλωσε πως για πρώτη φορά η απεργία στη Κίνα πλήττει τη παραγωγή της. Συμπλήρωσε, δε, πως απεργοί και τοπικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της απεργίας. Όπως ανέφερε ο ειδικός του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις βιομηχανικές σχέσεις, Chang-Hee Lee, «η Κίνα αντιμετωπίζει έλλειμμα εργατικού δυναμικού με συνέπεια η φυσική διαπραγματευτική δύναμη να γέρνει προς την πλευρά των εργατών». Οι εργάτες του εργοστασίου παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων ζητούν η μηνιαία αμοιβή τους να αυξηθεί σε 2000 γιουάν (293 δολ) και 2500 γιουάν από 1500 γιουάν που είναι σήμερα, δήλωσε ο Matsuura της Χόντα. Οι εργάτες αυτοί ουσιαστικά ζητάνε να πληρώνονται όσο και οι άλλοι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα εργοστάσια της Κίνας, δήλωσε η εταιρία. (!!!!!!!!)

-Σε «τεντωμένο σχοινί» κινείται η συνταγματικότητα των κυβερνητικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν τον δημόσιο τομέα. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός καθώς αναμένονται προσφυγές από την ΑΔΕΔΥ και μεμονωμένους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού και των συντάξεων ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η εφαρμογή του νέου ΛΑΦΚΑ, καθώς η επιβολή εισφοράς έχει κριθεί από το 2004 αντισυνταγματική.

-Αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβει η ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας συνεδριάζει σήμερα. Κατά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν η Συνομοσπονδία θα προσέλθει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και εργασιακά ζητήματα, όπως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ήδη έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο για τις 5 Ιουνίου.Ο Παναγόπουλος, ήδη σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, έχει ξεκαθαρίσει πως θα εισηγηθεί να μην προσέλθει η Συνομοσπονδία στο διάλογο για το Ασφαλιστικό.
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα αποφάσισε για την 1η Ιουνίου και το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, στις 6:30 το απόγευμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 7 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-Κοινό μέτωπο απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες: Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ).
Οι πρόεδροι των τριών Ομοσπονδιών σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι συμφώνησαν στα εξής:
1. Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό και κοινωνικό του χαρακτήρα.
2. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως και οι κατακτήσεις στην περίθαλψη και την επικούρηση.
3. Να αντισταθούν στην κατάθεση και ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το «μνημόνιο» που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Συμφώνησαν επίσης σε κοινό μέτωπο απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υπογραφή αξιοπρεπών Σ.Σ.Ε. καθώς και να προτείνουν στις Ενώσεις μέλη τους τη διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα και πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.


-Την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες δείχνουν τους τελευταίους δύο μήνες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν εθελοντικά τη λειτουργία του Ξενώνα Υποδοχής Προσφύγων, ο οποίος κινδύνευσε να κλείσει με τη διακοπή της χρηματοδότησής του.
Με συντονιστή των δράσεων την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ο κίνδυνος κλεισίματος έχει προς το παρόν αποφευχθεί και 53 πρόσφυγες εξακολουθούν να μένουν στον ξενώνα.
«Πρόκειται για Αφγανούς, Σύρους και Σομαλούς, για τους οποίους καλύπτουμε τα είδη πρώτης ανάγκης, σίτιση και ένδυση, ενώ εθελοντές έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τίμος Κεχαγιάς από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.
«Γίνεται αγώνας για να βρεθεί επίσημος φορέας που να αναλάβει τη διαχείριση του ξενώνα, καταθέτοντας πρόταση για χρηματοδότηση στο υπουργείο Υγείας», προσθέτει.
Οσον αφορά πάντως τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΑΘ παραμένουν απλήρωτοι, ενώ ο δήμος Πυλαίας στον οποίο ανήκει το κτίριο, κάνει προς το παρόν «τα στραβά μάτια».
«Αυτό που χρειαζόμαστε για να πετύχει αυτό το πείραμα αλληλεγγύης, είναι όλο και περισσότερη υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, βρεφικά κ.ά.), οικονομική ενίσχυση, εθελοντική εργασία», λέει ο κ. Κεχαγιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, η διαχειριστική συνέλευση των ενοίκων του Ξενώνα μαζί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, διοργανώνουν συναυλία οικονομικής ενίσχυσης την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στο Block 33, το οποίο προσφέρει δωρεάν το χώρο του.

-Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι φορτηγατζήδες, καθώς, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.)διαπιστώνουν ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή, ένα εντελώς διαφορετικό νομοσχέδιο από εκείνο που συζητήθηκε στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων". Συγκεκριμένα, στο δελτίο αναφέρεται ότι το Συνδικάτο αποδέχθηκε στο σύνολό του τις ρυθμίσεις που περιείχε το Σχέδιο Νόμου για την απελευθέρωση των Οδικών Μεταφορών, παρά το γεγονός ότι αρκετές από αυτές θα είχαν αρνητικές για τον κλάδο μας επιπτώσεις. Όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ακολούθησαν ενορχηστρωμένες παρεμβάσεις και πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων για την πλήρη απομείωση της αξίας των αδειών και την άρση κάθε περιορισμού που θα λειτουργούσε κατά την άποψή τους ως εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-Την παραίτησή του από το αξίωμα του διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) υπέβαλλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Λοβέρδο, ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.
Στην ανακοίνωσή του, ο Λ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρει ότι ευχαριστεί τον υπουργό "για την εμπιστοσύνη και την πολύ καλή συνεργασία".

από καρότο με θαλασσί βούλες

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...