12 Μαΐου 2010

Oι αιτούντες άσυλο από την κεντρική και νότια Σομαλία χρήζουν διεθνούς προστασίας


Η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε σήμερα νέες οδηγίες για την προστασία των ατόμων που εγκαταλείπουν τη Σομαλία. Οι οδηγίες αυτές στόχο έχουν να υπάρξει μια σταθερή προσέγγιση σχετικά με τις ανάγκες προστασίας των Σομαλών.

Οι εν λόγω οδηγίες καλούν τις κυβερνήσεις να αξιολογούν με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο τις αιτήσεις για προσφυγικό καθεστώς από άτομα που προέρχονται από την κεντρική και νότια Σομαλία, καθώς επίσης και να χορηγούν συμπληρωματικές μορφές διεθνούς προστασίας, σε περιπτώσεις που δεν αναγνωρίζεται προσφυγικό καθεστώς.

Η Ύπατη Αρμοστεία πιστεύει ότι οι αιτούντες άσυλο από την κεντρική και νότια Σομαλία χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 ή τη Σύμβαση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικές μορφές διεθνούς προστασίας, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις γενικευμένης βίας ή ένοπλης σύρραξης. Δεδομένης της φύσης των συγκρούσεων και της δραματικής ανθρωπιστικής κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία δεν πιστεύει ότι οι Σομαλοί πρόσφυγες έχουν την εναλλακτική λύση εσωτερικής μετακίνησης στις κεντρικές ή νότιες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, θεωρούμε ότι όσοι Σομαλοί δεν προέρχονται από τη Σομάλιλαντ ή την Πούντλαντ δεν μπορούν σε γενικές γραμμες να μεταβούν στις περιοχές αυτές.

Μολονότι οι περισσότερες χώρες ασύλου εξετάζουν τις αιτήσεις σε ατομική βάση, καλούμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό αφίξεων να χορηγούν προστασία σε ομαδική βάση στα άτομα που προέρχονται από την κεντρική και νότια Σομαλία. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη στη γειτονική Κένυα, Αιθιοπία, Ερυθραία, Τζιμπουτί και Υεμένη.

Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, η Ύπατη Αρμοστεία έχει επισημάνει με ξεκάθαρο τρόπο την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Σομαλία. Εδώ και κάποιο διάστημα, υπάρχει σταθερή επιδείνωση της κατάστασης, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και άλλοι οργανισμοί παροχής βοήθειας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να προσεγγίσουν τους εκατομμύρια αβοήθητους στη Σομαλία.

Συνεχίζουμε να παρατηρούμε υψηλά ποσοστά εκτοπισμού, τόσο εσωτερικά όσο και προς γειτονικές αλλά και προς πιο απομακρυσμένες χώρες. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Σομαλία ανέρχεται στο 1,4 εκατομμύριο και σε περίπου 575.000 ο αριθμός των Σομαλών προσφύγων που βρίσκονται σε γειτονικά κράτη. Το 2009, οι Σομαλοί ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στο βιομηχανικό κόσμο με περισσότερες από 22.000 αιτήσεις.

Πιστεύουμε ότι οι μη εθελοντικές επιστροφές ανθρώπων στην κεντρική και νότια Σομαλία, υπό τις σημερινές συνθήκες, θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις οδηγίες αυτές και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται στη Σομαλία και σε γειτονικά κράτη, και είναι θύματα αυτής της διεθνούς τραγωδίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες διατίθενται εδώ (στα αγγλικά):

http://www.unhcr.org/refworld/docid/4be3b9142.html.


Share/Save/Bookmark


Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...