27 Μαΐου 2010

Aλληλέγγυο και εναλλακτικό εμπόριο από την Terra Verde


Το χειμώνα του 2008 σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια ομάδα, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον «χάρτη» του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου.

Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας και δουλειάς, η Terra Verde είναι πια πραγματικότητα. Μέσω ενός δικτύου αντιστοίχων συλλογικοτήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αποκτήσαμε πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», και θελήσαμε να συνεισφέρουμε στον αγώνα τους ενάντια στους τοπικούς μεσάζοντες, και τις πολυεθνικές. Έτσι σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες όπως ο συνεταιρισμός «Σπόρος» της Αθήνας και Libero Mondo της Ιταλίας, διακινούμε :
Καφέ από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς της Τσιάπας στο Μεξικό
Εκουαδόρ και την Παραγουάη. Τσάι από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ν.Αφρική. Μάτε από την Βραζιλία. Απορρυπαντικά που φτιάχνονται στην Ιταλία από την Βραζιλία.

Επιπλέον, βλέποντας καθημερινά την απαξίωση των αγροτών-παραγωγών και των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους, με στόχο την προώθηση μιας άλλης λογικής στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων. Έτσι, αποκτήσαμε πρόσβαση, σε τοπικούς συνεταιρισμούς με κοινωνική δράση, όπως ο Συνεταιρισμός Γυναικών Καράνου «Η Αγρότισσα», που παράγουν τοπικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα

Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα ανήκουν στους «χωρίς φωνή» της κοινωνίας μας. Παρ’ όλο τον αποκλεισμό που υφίστανται ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την ένταξη τους στη κοινωνία που συνέχεια τους απαξιώνει. Εμείς θέλοντας να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες αυτές βρήκαμε τον τρόπο να συνδεθούμε μαζί τους. Έτσι, «προϊόντα» από το Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων, μας συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι.

Παράλληλα, δεν θα λείπουν τα κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα που παράγουν οι έγκλειστοι στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς.
Στην Terra Verde θέλουμε να πειραματιστούμε σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα βάζει πλήθος στόχων: την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Θέλουμε αυτές οι επιδιώξεις να μη ρυθμίζονται από το «αόρατο» χέρι της αγοράς αλλά από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Συμμετέχουμε:
σε ένα δίκτυο ανθρώπων που αγωνίζονται συλλογικά για να αλλάξουν τις ζωές τους μέσα στις σκληρές συνθήκες του εκμεταλλευόμενου Νότου, απέναντι στον ατομικισμό του ανεπτυγμένου Βορρά.
σε ένα δίκτυο διακίνησης προϊόντων που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης, η ποιότητα των οποίων δεν περιορίζεται στη συσκευασία. Προϊόντα που για διαφήμιση τους έχουν τη γεωγραφία, την ιστορία, τον κόπο των ανθρώπων που τα παράγουν καθώς και την κινηματική τους δράση.
σε ένα δίκτυο ανταλλαγής και διάδοσης ιδεών των οποίων η αξία δεν αποτιμάται σε χρήμα. Όπου οι λέξεις «αλληλεγγύη», «εμπιστοσύνη», «συντροφικότητα», «συμμετοχή» δοκιμάζονται στην πράξη και διαχέονται στην κοινωνία σαν εφαρμόσιμα παραδείγματα και όχι σαν ουτοπίες.
Προσπαθούμε όλοι μας, που βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στη μονότονα καταναλωτική κοινωνία μας, να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.
Έτσι το Σάββατο 29/5 στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, και ώρα 21:00, θα σας περιμένουμε, στο άνοιγμα του χώρου μας, για να γνωρίσουμε το αλληλέγγυο και εναλλακτικό εμπόριο.

Ομάδα για το
Εναλλακτικό και
Αλληλέγγυο εμπόριο
στα Χανιά

Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5
www.terraverde-chania.gr








Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...