31 Μαΐου 2010

Νεκροί από πυρά ισραηλινών ακτιβιστές του "Στόλου της Ελευθερίας"



Eπίθεση από την θάλασσα καθώς και από ελικόπτερα δέχτηκαν τα έξι πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», ενώ έπλεαν στα διεθνή ύδατα 65 μίλια μακριά από το Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ οι νεκροί ξεπερνούν τους 10 κι ενδέχεται να έχουν φτάσει τους 16, ενώ περισσότεροι από 60 επιβαίνοντες στα πλοία του "Στόλου της Ελευθερίας" έχουν τραυματιστεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων, ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τουρκικές πηγές αλλά και τους επικεφαλής επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση, μετέδωσε ότι ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.
Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το πρωί σε 5 από τα 6 πλοία που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί κομμάντος. Στις 04:50 υπήρξε επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος" μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, με τους Έλληνες επικεφαλής της αποστολής να επιβεβαιώνουν ότι έγινε επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των δύο επιβατικών πλοίων, του ελληνικού Σφενδόνη και του τουρκικού Mavi Marmara με ελικόπτερα και φουσκωτά. Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν. Το "Ελεύθερη Μεσόγειος", αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού και προσπάθησε να συνεχίσει τον πλου του για τη Γάζα. Στη συνέχεια, το ελληνικό "Ελεύθερη Μεσόγειος" άλλαξε πορεία αλλά δέχθηκε και αυτό επίθεση γύρω στις 6 παρά 10. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα http://digitalship.shiptogaza.gr/ στις 05.30 υπήρξε επικοινωνία με το πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος" μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Οι επιβαίνοντες είπαν ότι στα πλοία που κατελήφθησαν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Ο Τάκης Πολίτης ανέφερε ότι ισραηλινές τορπιλάκατοι πλεύρισαν το ελληνικό φορτηγό και στις 05.54 ανέβηκαν ισραηλινοί κομμάντος στο καράβι. Οι τελευταίες λέξεις πριν διακοπεί η σύνδεση ήταν «ανεβαίνουν στο πλοίο με γάτζους, είμαστε υπό σύλληψη». Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στην αραβόφωνη εκπομπή του μετέδωσε ότι υπάρχει Έλληνας σοβαρά τραυματίας ο οποίος αρνείται να δεχτεί περίθαλψη από τις ισραηλινές αρχές και ζητάει να μεταφερθεί στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για τραυματισμό ακόμη 3 Ελλήνων. Από όσα έχουν γίνει γνωστά το Ισραήλ κάλεσε 3 νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για να δεχτούν τραυματίες.
Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Ευάγγελος Πισσιάς, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα. Σημείωσε, δε, ότι το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».
Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, έκανε λόγο για απόβαση εκατοντάδων στρατιωτών στο πλοίο όπου επιβαίνει πριν διακοπή η επικοινωνία με το κανάλι του.
Έκτοτε η επαφή χάθηκε με όλους τους επιβάτες που συνελήφθησαν και κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ενώ όπως μεταδίσουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων η στρατιωτική επιχείρηση στο τούρκικο πλοίο Mavi Marmara είναι ακόμα σε εξέλιξη και υπάρχουν συμπλοκές . Στις εικόνες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται πραγματικά πυρά ενώ οι κομμάντος εμφανίζονται να χρησιμοποιούν κάποιου είδος σπρέι για να εξουδετερώσουν τους επιβάτες.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαίου, στις 4:50, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, επιβαίνοντας σε ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη επιτέθηκαν ενάντια στα σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας, κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Το αποτέλεσμα της πειρατικής αυτής επίθεσης, που έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ισραήλ και της Γάζας, ήταν απροσδιόριστος αριθμός νεκρών και περισσότεροι από 30 τραυματίες, κυρίως στο τουρκικό σκάφος Mavi- Marmara.

Καταγγέλλουμε το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ για μια ακόμη πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια ελλήνων πολιτών που επέβαιναν σε σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία, αλλά συνεχίζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που αυτό καταλαμβάνει ελληνικό έδαφος και κακοποιεί έλληνες πολίτες. Ελληνες επιβαίνοντες, μέλη της ελληνικής αποστολής και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» καλούσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και έβρισκαν τα τηλέφωνα κλειστά.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας

να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ

να σταματήσει τις ελληνοισραηλινές ασκήσεις, να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.



Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες

6976127545

6947937777




"Ship to Gaza - Greece" Press Release

On Monday 31 of May, at 4:50 in the morning, special forces of the Israeli army, with helicopters and dinghies, attacked the ships of Free Gaza Movement, using live munitions. This blatant attack that took place in international waters, 80 nautical miles outside Israel's and Gaza's coasts, resulted in deaths (unconfirmed numbers) and more than 30 wounded people, mainly from the Turkish ship Mavi - Marmara.

We condemn the terrorist state of Israel for committing once again international piracy against civilians from at least 50 countries who were carrying humanitarian aid to besieging Gaza.

The Greek Government did not only act to save guard the lives of Greek citizens on board the ships bearing Greek flag, but also it continues its military exercises with Israel at the same time when Israel occupies Greek ships and abuses Greek citizens.

The Greeks on board, members of the Greek mission and representatives of "Ship to Gaza" kept calling the Ministry of Foreign Affairs but no one was answering.

We demand the Greek government to:

1) act immediately for the immediate release of all our hostages and the safe return of our Flotilla Freedom ships.
2) close the Israeli embassy
3) stop the Greek Israeli common military exercises and terminate all relations with the terrorist state.

We call everyone to join us in a demonstration, today at 7 pm outside the Israeli embassy of Athens.

For further information please contact: 6976127545, 6947937777

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...