23 Δεκεμβρίου 2010

Συγχαρητήρια, είστε εργάτης...

Τα ψέμματα τελείωσαν, και μαντέψτε τι. Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, είστε εργάτες! Μπορεί αρκετοί να αρνείστε αυτό τον τίτλο, να σκέφτεστε ότι είστε υπάλληλος, ή ο πιο πιασάρικος τίτλος, στέλεχος.

Και στο κάτω κάτω, γιατί όχι; Ούτως ή άλλως η λέξη εργάτης φέρνει στο μυαλό του καθενός το εργοστάσιο, το βιοτεχνία, το εργαστήριο, μια δουλειά βρώμικη, ως επί το πλείστον κάτω από άσχημες συνθήκες, επισφαλή καθώς πληρώνεται με μεροκάματο, με χαμηλό κοινωνικό status, και πάνω απ' όλα, όπως το ορίζει και ο νόμος, παρέχει χειρωνακτική εργασία.

Ενώ υπάλληλος. Άλλη χάρη! Σιδερωμένος, με καθαρά χέρια, που θα παρέχει πνευματική εργασία, φυσικά κάτω από καλύτερες συνθήκες, με μηνιαίο μισθό, και ακούγεται καλύτερα! Ακόμα καλύτερα ακούγεται η λέξη στέλεχος, προϊδεάζει κάτι μεγάλο, ελπιδοφόρο, κοινωνικά αποδεκτό και επικροτημένο.

Και όμως, είστε εργάτες πάνω απ' όλα. Είστε εργάτες γιατί δεν είστε αστοί. Δε σας ανήκουν τα μέσα παραγωγής. Και παρ' ότι πιστεύετε ότι έχετε ξεφύγει την εποχή των πατεράδων και των παππούδων σας, και παρ' ότι έχετε χάψει τη διαφοροποίηση μεταξύ εργάτη και υπαλλήλου – με ανώτερο διαφοροποιητικό στοιχείο τη διάκριση μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας – στην ουσία δεν απέχετε καθόλου.

Η αστική δημοκρατία μας όμως που ελέγχει τους ορισμούς και καταφέρνει να ντύνει έννοιες με διαφορετικές λέξεις προσπαθώντας να αποκρύψει συσχετισμούς που δεν τη βολεύουν, κατάφερε να φέρει αυτή τη διάσπαση στην εργατική τάξη με τεράστιο κόστος στο εργατικό κίνημα. Κατάφερε έτσι να αποσυνδέσει τους παραγωγικούς κρίκους της μοντέρνας οικονομίας διασπώντας τους με βάση την πνευματική/χειρωνακτική εργασία.

Εργασία όμως όπως και να 'χει, διαφορετική στους μεν από τους δε, αλλά μισθωτή εργασία την οποία κάποιος εργοδότης εκμεταλλεύεται για την παραγωγή υπεραξίας· όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο καλύτερα. Οι εποχές στις οποίες βρισκόμαστε χρειάζονται καθαρές ταυτότητες. Χρειάζονται στρατόπεδα στα οποία να αντιληφθούμε ότι ανήκουμε, έτσι ώστε να παρέχουμε την αλληλεγγύη στη τάξη μας. Και αν δεν είστε κάτοχος των μέσων παραγωγής, τότε για ακόμα μια φορά...

συγχαρητήρια είστε εργάτης!

http://www.antipliroforisi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=178:2010-12-14-19-42-47&catid=36:analyseis&Itemid=29

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...