25 Ιουνίου 2011

Οι άσχημες συνθήκες κράτησης υπεύθυνες για τις ασθένειες σε μετανάστες


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Έβρου κρούουν για άλλη μια φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σε έκθεση της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης αναφέρεται ότι πάνω από το 60% των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετανάστες προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν.

Από τους 1.809 ασθενείς που περιέθαλψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το Δεκέμβριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011, 1.147 υπέφεραν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους, διάρροια, εντερικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις.
«Οι περισσότεροι μετανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρωστοι όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτησης. Αρρώστησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά» τονίζει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του 2011, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Από την εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στους χώρους κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στον Έβρο γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο υπουργός Υγείας.

Αντιθέτως, είναι οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής σε αυτούς τους χώρους - όπου κάποιοι μετανάστες κρατούνται μέχρι και έξι μήνες - που προκαλούν σοβαρή επιδείνωση στη φυσική και ψυχική τους υγεία.

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, όπως τονίζει και η έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό.

Είναι απαραίτητο, όπως τονίζουν, να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επαρκή ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, να γίνεται συστηματικός ιατρικός έλεγχος των νεοαφιχθέντων μεταναστών και να υποστηριχθεί η έγκαιρη παραπομπή ασθενών και η παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων.

«Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να διασφαλίσουν το συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων - σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - και να μεγιστοποιήσουν την έγκαιρη χρήση των υπάρχοντων πόρων και χρηματοδοτήσεων» υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από το 1996.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν ιατρική περίθαλψη και εργάζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο.

Εχουν περιθάλψει 1.809 μετανάστες, από τους οποίους 18 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Οι ψυχολόγοι των ΓΧΣ παρείχαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 75 μετανάστες. Το προσωπικό των ΓΧΣ διένειμε πάνω από 8.480 υπνόσακους, πάνω από 15.500 ζευγάρια κάλτσες, 4.500 ζευγάρια γάντια, 4.500 σκούφους και 10.000 είδη προσωπικής υγιεινής.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=407079

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...