10 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση του Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών για τη "σκούπα" στην Ηγουμενίτσα

Οι σημερινές μαζικές συλλήψεις και η καταστροφή των προσφυγικών παραπηγμάτων της Ηγουμενίτσας γράφουν μια ακόμη σελίδα παραβίασης των δικαιωμάτων, κρατικού αυταρχισμού και βαρβαρότητας ενάντια στους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο υπουργός Προ.Πο. και οι τοπικές αρχές, όλοι οι θιασώτες της «μηδενικής ανοχής» και των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, είναι υπεύθυνοι για την κακομεταχείριση και τους όρους κράτησης των εκατοντάδων συλληφθέντων προσφύγων. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο πριν την μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας: την πολιορκία των προσφύγων, τον εξαναγκασμό στην πείνα, τη φυλάκιση αιτούντων άσυλο.
Οι ίδιοι ιθύνοντες, θιασώτες της Ευρώπης Φρούριο, στο όνομα μιας υποτιθέμενης «αποθάρρυνσης» της μετανάστευσης έχουν κλείσει κάθε δρόμο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την κοινωνική στήριξη των διερχόμενων από την Ελλάδα πολιτικών και οικονομικών προσφύγων και, την ίδια στιγμή, έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, ώστε οι πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση του αφγανικού καταυλισμού στην Πάτρα 3 χρόνια πριν, όχι μόνο δεν «λύθηκε το μεταναστευτικό» μετά την εκκένωση και τον εμπρησμό των παραπηγμάτων, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν οι συνθήκες τόσο για τους άστεγους πρόσφυγες όσο και για τις γειτονιές όπου αναζήτησαν καταφύγιο. Γιατί οι επιχειρήσεις σκούπα δεν απαντούν στα κοινωνικά προβλήματα ούτε "επιλύουν" το μεταναστευτικό ζήτημα. Πρόκειται για πολιτικές που αδιαφρούν για τις αιτίες της μεταναστευσης και τα προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων, ενω καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Είναι πολιτικές που εθίζουν την κοινωνία στην ακροδεξιά προπαγάνδα της εθνικής καθαρότητας και των «ριζικών λύσεων» εκκαθάρισης της χώρας από τους ξένους.
Η παράλληλη κοινωνία της αντίστασης και της αλληλεγγύης πρέπει να αντιταχθεί σε αυτές τις πολιτικές στιγματισμού των μεταναστών, να αντιπαρατεθεί σε όσους επιβάλλουν τις επιχειρήσεις σκούπα. Όχι μόνο γιατί αυτές είναι απάνθρωπες, αλλά γιατί οδηγούν στον κοινωνικό κανιβαλισμό, επιβεβαιώνουν την εξαίρεση δικαιωμάτων για χιλιάδες οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες και επιβάλλουν πολιτικές μαζικού εκτοπισμού και φυλάκισης που παραπέμπουν στις σκοτεινότερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Απαιτούμε:
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών-τριών – Άσυλο στους Πρόσφυγες
Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών
Κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ

Αθήνα 9 Ιουνίου 2011

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια T.K. 10683 Αθήνα) Τηλ: 210 3813928, Φαξ: 210 3830098,

http://migrant.diktio.org

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...