26 Νοεμβρίου 2010

Ιταλία: Xιλιάδες φοιτητές βγήκαν ξανά στους δρόμους για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα


Λίγα βήματα πριν μπουκάρουν στο κοινοβούλιο....

Την Τετάρτη 24 Νοέμβρη, χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές βγήκαν ξανά στους δρόμους για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και με καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, σαν απάντηση στο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων και τις περικοπές στο δημόσιο σχολείο που πρότεινε η κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Ρώμη, όπου μια ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την ιταλική Γερουσία, και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Το Σώμα συζήτησε χθες το νομοθετικό διάταγμα που εισήγαγε η υπουργός Παιδείας Μαρία Στέλλα Gelmini. Η αστυνομία κατάφερε να εμποδίσει την είσοδο στο εσωτερικό του κτιρίου, μετά από μια παρατεταμένη σύγκρουση στην πόρτα του ιδρύματος. Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια μερικούς φοιτητές να ρίξουν αυγά στην πρόσοψη του κτιρίου.

Έχοντας αποτύχει να εισέλθουν στην Άνω Βουλή, κάποιοι μαθητές κατευθύνθηκαν προς την κατοικία του Ιταλού πρωθυπουργού, που βρίσκεται στην περιοχή της Συγκλήτου, και με τα ΜΑΤ να παρατάσσονται ξανά μπροστά τους ο δεύτερος γύρος της σύγκρουσης ήταν αναπόφευκτος .


Η βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη τουλάχιστον 2 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων από αυτούς.

Υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Τορίνο, Περούτζια, Salerno ... Σε ορισμένες πόλεις καθηγητές και μαθητές ανέβηκαν στην οροφή των σχολών για να διαμαρτυρηθούν για τις προγραμματισμένες περικοπές από την επιβαλλόμενη «μεταρρύθμιση».



Το νομοσχέδιο , το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα προβλέπει μια μείωση κατά σχεδόν 95% του προϋπολογισμού για τις επιχορηγήσεις της πανεπιστημιακής έρευνας, καθώς και τη συγχώνευση των διαφόρων σχολών, όπως και τη μείωση των κατηγοριών για «εξορθολογησμό» του προϋπολογισμού πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στο σχολείο, η μεταρρύθμιση προβάλει την φιγούρα του μοναδικού καθηγητή, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος ανά τάξη καθώς και ένας ειδικός στην αγγλική γλώσσα, η οποία καθίσταται υποχρεωτικό μάθημα. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τα συνδικάτα, να οδηγήσει στην απόλυση 87.000 άτομα σε διάστημα τριών ετών. Η μεταρρύθμιση μειώνει επίσης το φόρτο εργασίας σε 24 ώρες την εβδομάδα και τέλος μειώνεται κατά 7% η χρηματοδότηση για τα σχολεία.

rebelian

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...