30 Νοεμβρίου 2010

Εργασιακό - απεργιακό δελτίο


Στο δρόμο πετιούνται πάνω από εκατό συμβασιούχοι έργου που απασχολούνται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), από δύο μέχρι και πέντε χρόνια στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στα Ανω Λιόσια. Ηδη έχουν απολυθεί οι περισσότεροι και αυτές τις μέρες λήγουν και οι τελευταίες συμβάσεις. Οι απολύσεις μειώνουν δραστικά το προσωπικό στον ΕΣΔΚΝΑ δημιουργώντας προβλήματα και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρότειναν στο Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΣΚΔΝΑ την άμεση πραγματοποίηση στάσεων εργασίας και απεργίας, την κατάληψη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και του ΕΣΚΔΝΑ για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Την πρόταση απέρριψε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του Συλλόγου. Ταυτόχρονα, φαίνεται να προωθείται πρόταση από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για παράταση των συμβάσεων. Αυτή η πρόταση διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων και δε διασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ανάλογη είναι και η πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος προτείνει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο ετών πριν προχωρήσουν οι δήμοι σε απολύσεις.
Χτες έγινε συνάντηση ανάμεσα σε διοίκηση και εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Ηλ. Λιακόπουλο, ο οποίος τους μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης για 24ωρη λειτουργία του ΧΥΤΑ ώστε να μαζευτούν οι 40.000 τόνοι απορριμμάτων. Η δε διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ ζήτησε να προσληφθούν 28 χειριστές και εργάτες με δίμηνη σύμβαση για να καλυφθούν οι ανάγκε

-----------------
Συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία «ΕΡΚΑΤ» στο έργο κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί μετά την πρόκληση της εργοδοσίας αντί να πληρώσει τα δεδουλευμένα 3,5 μηνών να ανακοινώσει ότι τους απολύει.Οπως και τα περίπου τρία τελευταία χρόνια που η εργοδοσία σταθερά ακολουθούσε την ίδια τακτική με μη καταβολή δεδουλευμένων αλλά και απολύσεις που ανατράπηκαν από την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα.
Σε δήλωσή του, στο «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τασούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που βρέθηκε στο χώρο τόνισε: «Η εταιρεία ΕΡΚΑΤ η οποία έχει και συμμετοχή στην ιδιοκτησία του νοσοκομείου θέλει να ολοκληρώσει το έργο με φτηνούς και απλήρωτους εργάτες και στη συνέχεια να πουλάει πανάκριβες υπηρεσίες υγείας. Αυτά τα οφέλη εξασφαλίζει στους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό το μέλλον επιφυλάσσει στις εργατικές οικογένειες. Γι' αυτό χρειάζεται συνολική σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου μέσα από καθημερινό αγώνα».

--------------------
Σε συμβολικό αποκλεισμό των παιδικών σταθμών στη Ζάκυνθο προχώρησαν χτες οι 28 εργαζόμενες που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί και τους οφείλονται τα δεδουλευμένα δύο μηνών.
Σε ανακοίνωση της Γραμματείας ότι εργαζόμενες δούλευαν πάνω από 10 χρόνια στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ζακυνθίων, κάποιοι από αυτούς με συμβάσεις έργου. Μετά το κλείσιμο των 2 από τους 5 παιδικούς σταθμούς βρίσκονται στον αέρα και τους οφείλονται μισθοί δύο μηνών. Από την άλλη, το πρόβλημα αφορά και τους γονείς γιατί από τις 400 αιτήσεις που έγιναν πήραν μόλις τα 60 παιδιά με το ποσό τον 80 ευρώ, που κοστολογούν τα τροφεία ανά παιδί». Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο χώρο της βρεφοκομίας, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού. Ομως, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.
Καταλήγοντας, η Γραμματεία τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να υψώσουν το ανάστημά τους, «να εμποδίσουν την ακόμη χειρότερη λαίλαπα που θέλουν να περάσουν και με τον "Καλλικράτη", όπου ολόκληροι τομείς αρμοδιότητας του κράτους όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια θα περάσουν στην Τοπική Διοίκηση που με τη σειρά της θα επιβάλει νέα χαράτσια για τη λειτουργία τους στα φτωχά λαϊκά στρώματα». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

-------------------
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στη Νίκαια πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Υγείας και απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγεία και Πρόνοια που θα καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ επισήμανε, μιλώντας στη συγκέντρωση, τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. «Δε θα περάσουν, τόνισε, τα σχέδια που θέλουν τους εργαζόμενους δούλους χωρίς ελπίδα και δε θα αφήσουμε να υπολογίζουν τους συνταξιούχους ως κόστος γήρανσης. Από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα απαιτείται να κάνουμε πολύ περισσότερα» και κάλεσε τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή στις 7 Δεκέμβρη στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα και στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.
Στη συνέχεια, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ, στο οποίο απεικονίζεται η διαρκής υποβάθμιση του υποκαταστήματος, το οποίο εξυπηρετεί τρεις εργατουπόλεις. Νίκαια, Κορυδαλλό και Αγία Βαρβάρα.

--------------------

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες που αντιδρούν στο σχέδιο εξορθολογισμού των ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, οι εργαζόμένοι στις αστικές συγκοινωνίες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 έξω από το Θέατρο Περοκέ, όπου και θα συνεδριάσει το σωματείο των εργαζομένων στα τρόλεϊ και στη συνέχεια θα πορευθούν μέχρι το υπουργείο Οικονομικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρόλεϊ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα.

περισσότερα εδώ κ εδώ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...