15 Μαΐου 2011

Καταστροφή – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – Επιστροφή 15 Μάη 1948 – 2011 Παλαιστίνη


Φωτογραφίες και κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση έξω 
από την Ισραηλινή πρεσβεία 15/5

15 Μάη είναι η μέρα της Νάκμπα, της μεγάλης Καταστροφής, η μέρα που εκατομμύρια Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν σε βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, από τάγματα ένοπλων σιωνιστών τρομοκρατών, που δεν δίστασαν να εξοντώσουν χιλιάδες αμάχους, να σβήσουν Παλαιστινιακά χωριά και πόλεις από τον χάρτη, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πληθυσμιακά κράτος με συμπαγή εβραϊκό πληθυσμό, το κράτος του Ισραήλ. Φέροντας σε πέρας με σύστημα, προσχεδιασμένα και προμελετημένα το σιωνιστικό σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης των Παλαιστινίων, οι πρώτοι ηγέτες του Ισραήλ έθεταν τα θεμέλια για την σταθεροποίηση του ιμπεριαλιστικού ζυγού στη Μέση Ανατολή.

63 χρόνια μετά, ο παναραβικός ξεσηκωμός των λαϊκών μαζών ενάντια στα αραβικά καθεστώτα και την ιμπεριαλιστική σκλαβιά. δίνει νέα πνοή και ελπίδα στην Παλαιστινιακή υπόθεση. Μετά τις πρώτες μαζικές πορείες αλληλεγγύης στην Αίγυπτο στην μετα-Μουμπάρακ εποχή, αλληλέγγυοι στην Παλαιστινιακή υπόθεση, άραβες σε Αίγυπτο και Λίβανο, σε συνεννόηση με Παλαιστίνιους των προσφυγικών στρατοπέδων, διοργανώνουν Πορεία Επιστροφής στην ιστορική Παλαιστίνη για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της Νάκμπα. Την Κυριακή 15 Μαίου θα διοργανωθούν πορείες με κατεύθυνση τα σύνορα της κατεχόμενης ιστορικής Παλαιστίνης από Λίβανο καθώς και πορεία προς τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στη Ράφα.

63 χρόνια μετά την Νάκμπα, 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι -εκ των οποίων τα 4,5 εκατομμύρια είναι δικαιούχοι αρωγής της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ)- είναι πρόσφυγες από το 1948. Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, φτωχοί αγρότες στην πλειοψηφία τους, εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων σε όμορες χώρες: στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, και αλλού, εκτοπίστηκαν και εσωτερικά στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη. Σε συνθήκες απερίγραπτης εξαθλίωσης, κατατρεγμού και καταπίεσης τόσο από το Ισραήλ όσο και από τα αραβικά καθεστώτα, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαφύλαξαν δυο πράγματα ως κόρη οφθαλμού: το κλειδί της οικείας τους και την ιδέα της Επιστροφής. Η ιδέα της Επιστροφής, θεμέλιο ενός αναγεννημένου Παλαιστινιακού έθνους, κωδικοποιήθηκε σε παλλαϊκό σύνθημα και μετουσιώθηκε σε αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εθνικών διεκδικήσεων των Παλαιστίνιων. Αντίθετα, η εκάστοτε Παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία έχυσε πολλές φορές νερό στο κρασί της στα πλαίσια μιας πραγματιστικής πολιτικής συνεργασίας και συμμαχίας με τα αραβικά καθεστώτα και το πρόδωσε αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Η καμπάνια «Πορεία Επιστροφής στην ιστορική Παλαιστίνη» αποσκοπεί στην έμπρακτη επιβεβαίωση του Δικαιώματος της Επιστροφής ως αδιαπραγμάτευτης και ακλόνητης αρχής του Παλαιστινιακού κινήματος και των αλληλέγγυων συνιστωσών του. Στο φόντο των δηλώσεων της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας περί επικείμενης οριστικής άρσης της πολιορκίας της Γάζα, από πλευρά των αιγυπτιακών συνόρων στη Ράφα, η καμπάνια αυτή αποκτά σημαντικό χαρακτήρα γιατί θα «τεστάρει» στην πράξη τις προθέσεις του αιγυπτιακού καθεστώτος. Σε αντίστοιχη απόπειρα πραγματοποίησης πορείας («Πορεία Ελευθερίας στη Γάζα»), 1 χρόνο πριν, από αλληλέγγυους ευρωπαίους και αμερικανούς προς τη Γάζα από την Αίγυπτο, το αιγυπτιακό καθεστώς του Μουμπάρακ είχε σαμποτάρει ευθέως την προσπάθεια, αποκαλώντας τους συμμετέχοντες στην καμπάνια προβοκάτορες και εχθρούς της Αιγύπτου.

Οι δυσκολίες και τα βάσανα της προσφυγιάς δεκαετίες τώρα δεν δάμασαν τους Παλαιστίνιους. Δεν θα τους δαμάσουν και τώρα. Οι πρώτες εστίες αντίστασης ξεκίνησαν από τους ‘αθλίους’ των προσφυγικών στρατοπέδων Μετά την συντριπτική ήττα που υπέστησαν τα χρεοκοπημένα αραβικά καθεστώτα στον πόλεμο του 67, το νέο ξεριζωμό 800.000 περίπου Παλαιστινίων, οι πρώτες αντάρτικες επιχειρήσεις άρχισαν να λαμβάνουν χώρα σε Λίβανο και Ιορδανία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη ιστορική Παλαιστίνη και η σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό άρχισαν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, μέχρι να έρθει η πρώτη νίκη της λαϊκής αντίστασης στην Ιορδανία, στο χωριό των Παλαιστίνιων προσφύγων Καραμάχ (Αξιοπρέπεια), όταν οι αντάρτικες Παλαιστινιακές ομάδες απέκρουσαν γενναία την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Και εκεί κάπου γεννιέται ο θρύλος της Παλαιστινιακής επανάστασης που γνωρίσαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, από τις εξιστορήσεις των μεγαλύτερων αγωνιστών, από την τελευταία Ιντιφάντα και την ένοπλη αντίσταση σε Γάζα, Δ. Οχθη και Λίβανο.

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία την Κυριακή 15 Μάη, 13:00, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτή την καμπάνια και να διατρανώσουμε την οργή μας για το κράτος του Ισραήλ που συνεχίζει μέχρι σήμερα να ξεριζώνει Παλαιστίνιους και να δημιουργεί εβραϊκές αποικίες στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση


http://www.palestineresist.gr/index.php/news/draseistopmenu/209--155

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...