23 Μαΐου 2011

Τριήμερο εκδηλώσεων από το Στέκι Μεταναστών και Ξενώνα Προσφύγων 27-29 Μάη

Δυο χρόνια Στέκι Μεταναστών - Ένας χρόνος Ξενώνας Προσφύγων:
Τριήμερο εκδηλώσεων 27-29 Μάη Θεσσαλονίκη


ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
jpg.
Τα τελευταία χρόνια, στις συνθήκες της πιο καταστροφικής κρίσης και της πιο άγριας εκμετάλλευσης, έχουν πυκνώσει τα εγχειρήματα έμπρακτης, υλικής, κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Στέκια και καταλήψεις, εθελοντικά σχολεία και ιατρεία, συλλογικές κουζίνες και συσσίτια, χώροι στέγασης και ψυχαγωγίας, αναζητούν τρόπους απάντησης στις καθημερινές ανάγκες όλων μας, και κυρίως όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, οι άνεργες.
Η σταδιακή κατάργηση της κρατικής πρόνοιας, των δημόσιων αγαθών και των δικαιωμάτων, καθιστά αυτό το πεδίο έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης αναγκαίο για μια συλλογική απάντηση στην κρίση και την εκμετάλλευση. Μέσα από αυτά τα εγχειρήματα επιδιώκουμε να συνδέσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες με τους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις, να δημιουργήσουμε χώρους συνάντησης και αμφισβήτησης, να αναζητήσουμε μορφές κοινωνικής αυτοοργάνωσης που θα υπερβαίνουν την κυριαρχία του εμπορεύματος και του κέρδους.
Από αυτή τη σκοπιά στήσαμε πριν δυο χρόνια το Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, ως ένα χώρο ώσμωσης των κοινωνικών αντιστάσεων, αλλά και ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών. Με το ίδιο σκεπτικό επίσης, πέρσι το Φλεβάρη, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία μαζί με άλλες συλλογικότητες της πόλης και τους ίδιους τους ενοίκους αναλάβαμε την ευθύνη για τη λειτουργία του, αυτοδιαχειριζόμενου πια, Ξενώνα Προσφύγων. Τα εγχειρήματα αυτά τα αντιλαμβανόμαστε ως ψηφίδες σε ένα ευρύτερο, τοπικό και διεθνές, μωσαϊκό αντιστάσεων, αυτοοργανωμένων χώρων, ανακτημένων επιχειρήσεων, εγχειρημάτων αλληλέγγυας οικονομίας κοκ.
Μέσα από αυτά τα εγχειρήματα ούτε μπορούμε, ούτε επιδιώκουμε, να υποκαταστήσουμε το κράτος στις βασικές του υποχρεώσεις προς την κοινωνία και τους εργαζόμενους, για στέγαση, εκπαίδευση, υγεία κοκ. Για εμάς, η έμπρακτη αλληλεγγύη οφείλει όχι μόνο να είναι συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα, αλλά αποτελεί η ίδια μια μορφή αντίστασης και διεκδίκησης.
Με βάση αυτές τις σκέψεις, καλούμε άλλα παρόμοια εγχειρήματα σε μια κοινή συζήτηση, στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων για τα δυο χρόνια του Στεκιού Μεταναστών και τον ένα χρόνο του Ξενώνα Προσφύγων. Μέσα από τη συζήτηση θέλουμε:
· να γνωρίσουμε ποια εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας αναπτύσσονται στην πόλη μας και αλλού
· να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις για το πώς λειτουργούν, πώς οργανώνονται, πού στηρίζονται οικονομικά
· να συζητήσουμε για τη σχέση τους με τα κινήματα και την κοινωνία, να απαντήσουμε στο πρόβλημα της υποκατάστασης της κρατικής πρόνοιας
· να δούμε πώς μορφές κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί κα), μπορούν να πηγάσουν μέσα από αυτά τα εγχειρήματα ή ακόμα και να τα στηρίξουν
· κυρίως, να αναζητήσουμε τρόπους δικτύωσης και αλληλοϋποστήριξης με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε δομές αλληλεγγύης (σχολεία, συσσίτια κοκ), κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί παραγωγών ή καταναλωτών, κολλεκτίβες), στέκια και κοινωνικούς χώρους. Η συζήτηση θα γίνει το Σάββατο 27 Μάη στις 7μμ, στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο. Όσες συλλογικότητες θέλουν, καλούνται να φέρουν και υλικό από το χώρο και τη δράση τους (φυλλάδια, φωτογραφίες κα).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ημέρου:

Παρασκευή 27/5:
6μμ Δραστηριότητες για παιδιά
Μετά τις 9μμ dj set

Σάββατο 28/5:
7 μμ Εκδήλωση: «Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
Μετά την εκδήλωση κρουστά από την ομάδα κρουστών του στεκιού

Κυριακή 29/5:
2μμ Υπαίθριο (πρώτα ο καιρός) Ρεμπέτικο και γεύσεις «Ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ»
8μμ Συναυλία: The Voodoo Pie Rats, Lostre, Περσινά Ξινά Σταφύλια
Παράλληλα σε όλο το 3ήμερο:
· Έκθεση Φωτογραφίας «Ελευθερία και Δρόμος» από την ομάδα φωτογραφίας «35mm» του Στεκιού Μεταναστών
· Έκθεση αφισών του Στεκιού
· Παζάρι για την ενίσχυση του Ξενώνα Προσφύγων
· Αφγανικές (κυρίως) Γεύσεις από την Κουτάλα του Ξενώνα

http://www.alterthess.gr/content/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%8D%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-27-29-%CE%BC%CE%AC%CE%B7

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...