27 Μαΐου 2011

Βοτανικός Κήπος - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος


Ο Βοτανικός Κήπος ήταν έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δε
σχεδιάστηκε σωστά, αφού πήραν σαν πρότυπο το βοτανικό κήπο της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ ως Βοτανικός Κήπος.
Το γυάλινο κτίριο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι εντελώς κατεστραμμένο και παραπέμπει σε χωματερή. Κανείς δεν αναφέρεται πια στα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για να κατασκευαστεί. Το βοηθητικό κτίριο τον τελευταίο μισό χρόνο έχει επίσης εγκαταλειφθεί και έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από βανδαλισμούς. Βρήκαμε ένα κτίριο διαλυμένο, γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρισίες.

Ερώτηση: Γιατί οδηγηθήκαμε στην κατάληψη?

Απάντηση: Αποφασίσαμε να καταλάβουμε τα δύο αυτά διαλυμένα κτίρια για να τους δώσουμε ξανά ζωή, να τα μετατρέψουμε σε ένα χώρο πολιτισμικής δημιουργίας, οικολογικών – κοινωνικών δράσεων ,ανοιχτό σε όλη την κοινωνία. Ένα χώρο μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα! Έναν Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό Χώρο!

Ερώτηση: Πως θα λειτουργήσει ο « Βοτανικός Κήπος» ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ?

Απάντηση: Προτείνουμε σαν τρόπο λειτουργίας την άμεση δημοκρατία μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.
Επιδιώκουμε να λειτουργήσει ο Βοτανικός ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτικής αναζήτησης και πολιτισμικής έκφρασης μέσα από:
• Εκδηλώσεις
• Κινηματογραφικές προβολές.
• Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις.
• Εικαστικές Εκθέσεις.
• Μαθήματα (Θεάτρου, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Χορού, Ξένων Γλωσσών, Υπολογιστών , Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες και Ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές. )

Καλούμε την κάθε μία και τον καθένα να συμμετέχει στην διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου.

Ερώτηση : Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου από τους πολίτες εμποδίζει τη λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου Πετρούπολης, αλλά και των άλλων τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης που στεγάστηκαν στο βοηθητικό κτίριο του Βοτανικού ?
Απάντηση: Τα τμήματα ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν σε άλλο κτίριο.
Η μη λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου Πετρούπολης στο κτίριο του Βοτανικού, ή οπουδήποτε αλλού, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αποφάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου.
Συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με τους σπουδαστές του εργαστηρίου, το Θεατρικό Εργαστήρι είχε αλλάξει μορφή ενώ του είχαν αφαιρεθεί 2 από τις 5 ημέρες λειτουργίας του. Το 2006 έγινε προσπάθεια του Πολιτιστικού να διακοπούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου και να γίνονται κάποια σεμινάρια προαιρετικής παρακολούθησης.
Αυτή η πρόταση είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των σπουδαστών οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τις 2 χαμένες ημέρες μαθημάτων.
Το Μάιο του 2009 ανακοινώθηκε στους σπουδαστές του εργαστηρίου η ίδρυση και λειτουργία της επίσημης Δραματικής Σχολής του Δήμου ενώ δεν δόθηκε καμία επίσημη διαβεβαίωση για το ότι το εργαστήρι θα λειτουργήσει κανονικά.
Επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα του πολιτιστικού κέντρου αναφέρονται οι ενάρξεις όλων των τμημάτων του Πολιτιστικού καθώς και της Δραματικής Σχολής, όμως δεν γίνεται πουθενά λόγος για την έναρξη του Θεατρικού Εργαστηρίου και όλα αυτά πολύ πριν την κατάληψη του κτιρίου.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 20.00

η σελίδα του στο facebook http://www.facebook.com/home.php?sk=group_175910560171

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...