8 Ιουνίου 2011

Συρία: Ένας μεγάλος, αιματηρός αγώνας για την ελευθερία



Εδώ και έντεκα εβδομάδες - από τις 15 του Μάρτη - εξελίσσεται στη Συρία ένας μεγάλος, αιματηρός αγώνας για την ελευθερία. Ο Συριακός λαός, παίρνοντας κουράγιο από τις Αραβικές εξεγέρσεις που προηγήθηκαν, ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους ενάντια σε μια δικτατορία σαράντα χρόνων. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και κάθε μέρα πολλοί απ' αυτούς σκοτώνονται. Μέχρι στιγμής η χώρα μετράει πάνω από δύο χιλιάδες νεκρούς. Ο δικτάτορας Μπασάρ Αλ Άσαντ προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία και πνίγει τη χώρα του στο αίμα. Χρησιμοποιεί το στρατό μετατρέποντας τους φαντάρους σε στυγερούς δολοφόνους και εκτελεί όσους αρνούνται να ανοίξουν πυρ ενάντια στους συμπατριώτες τους. Παράλληλα, τα μέλη της παρακρατικής ομάδας Shapicka (της οποίας το όνομα στα ελληνικά μεταφράζεται "Τέρατα") κυκλοφορούν ανενόχλητα ανάμεσα στους διαδηλωτές φορώντας πολιτικά και σκοτώνουν ανθρώπους εν ψυχρώ. Παρόλα αυτά, ο λαός συνεχίζει τον αγώνα του με αμείωτο σθένος.
Από τους Σύρους μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα, κάποιοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους γιατί δεν έβρισκαν δουλειά λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλοι για να βοηθήσουν παίρνοντας μέρος στην εξέγερση. Όσοι απέμειναν προσπαθούν να βοηθήσουν τη χώρα τους κάνοντας γνωστή την κατάσταση που επικρατεί εκεί με κείμενα και διαδηλώσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού υπάρχουν στην Ελλάδα και καθεστωτικοί Σύροι οι οποίοι καταδίδουν τους εδώ συμπατριώτες τους με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους στη Συρία να συλλαμβάνονται και να αναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία επίσημα αποποιούνται τα παιδιά, τους συζύγους, τα αδέρφια τους.
Ο αγώνας τού λαού της Συρίας δεν είναι ξένος προς τον αγώνα κάθε λαού για δημοκρατία, για το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια. Οι Έλληνες, άλλωστε, ξέρουν καλά τι σημαίνει στρατιωτικό καθεστώς καθώς οι μνήμες από τη δικτατορία του ’67 είναι ακόμη νωπές.
Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια των Σύρων να αποτινάξουν τον τυραννικό ζυγό. Καλούμε όλη τη Χανιώτικη κοινωνία να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους. Η φωνή τους πρέπει να ενωθεί με τη φωνή κάθε ανθρώπου.

Ο αγώνας των λαών για την ελευθερία είναι αγώνας όλων μας.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...