18 Μαΐου 2011

Ξεσηκωμός των νέων στην Ισπανία "Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών"


Τις τελευταίες μέρες η Ισπανία συγκλονίζεται από ένα κίνημα νέων (κυρίως αλλά όχι μόνο), που διαδηλώνει έναντια στο σύστημα, ζητώντας πραγματική πολιτική και οικονομική δημοκρατία. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαϊου, όπου είχαν καλεστεί διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα "Πραγματική Δημοκρατία Τώρα". Αυτή η ημέρα δράσης, που προετοιμαζόταν εδώ και 2 μήνες, κυρίως μέσω ιντερνετ, ορίστηκε μια βδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, στις 22 Μαϊου, προφανώς όχι τυχαία.
Την Κυριακή 15 Μαϊου, σε 60 πόλεις τις Ισπανίας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας "Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών" και "Δεν μας αντιπροσωπεύουν". Συνολικά υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 130.000 άνθρωποι στις μέρες δράσεις, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη Μαδρίτη (25.000) και στη Βαρκελώνη (15.000). Το παρακάτω βίντεο δίνει το κλίμα της ημέρας:

Μετά το τέλος της διαδήλωσης στη Μαδρίτη, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, εντελώς αυθόρμητα, παρέμειναν στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol, και κατασκήνωσαν εκεί. Ο παραλληλισμός με την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, μάλλον δεν ήταν τυχαίος. Τα ξημερώματα της 17ης Μαϊου, η αστυνομία εκκένωσε βιαίως τους συγκεντρωθέντες, 19 από τους οποίους συνελήφθησαν. Αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι/ες, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Καθώς τα νέα της βίαιης εκκένωσης διαδόθηκαν, οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων οργανώνονται οι διαδηλώσεις άρχισαν να βουϊζουν από το κάλεσμα για επανακατάληψη της πλατείας στις 8.00 το απόγευμα. Και έτσι έγινε: 10.000 κόσμος γέμισε την Puerta del Sol, όπου το κλίμα θύμιζε προεπαναστατική κατάσταση. Δείτε εδώ:

 

 

 

 

 


Στην συνέλευση που ακολούθησε αποφασίστηκε να παραμείνει η κατάληψη της πλατείας μέχρι την Κυριακή 22 Μαϊου, ημέρα των εκλογών. Κάθε βράδι στις 8.00 θα γίνεται μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση.
Αντίστοιχες καταλήψεις έχουν γίνει και σε δεκάδες άλλες κεντρικές πλατείες της Ισπανίας, με μικρότερη πάντως μαζικότητα.
Για αναλυτική ενημέρωση στα ισπανικά:
http://www.diagonalperiodico.net/
http://www.anticapitalistas.org/

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1292507

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...