2 Μαΐου 2011

Ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Δυτική Λιβύη


Ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Δυτική Λιβύη - Νέα βοήθεια φθάνει στα ανατολικά της χώρας

Εκτιμούμε ότι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περίπου 30.000 Λίβυοι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή των Δυτικών Ορέων της Λιβύης και έχουν περάσει στη νότια Τυνησία.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες ανήκουν στη φυλή των Βερβέρων, οι οποίοι ανέφεραν στο προσωπικό μας ότι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς των πόλεων και των χωριών τους στα Δυτικά Όρη. Πολλές οικογένειες έφυγαν φοβούμενες τις συγκρούσεις που διεξάγονταν σε μικρή απόσταση και τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τους νεοαφιχθέντες, οι πόλεις της Ναλούτ και της Γουαζίν στην περιοχή των Δυτικών Ορέων είναι πλέον σχεδόν έρημες. Δεν έχουν μείνει παρά μόνο λίγοι άνδρες και καθόλου γυναίκες, ούτε παιδιά.

Λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των Λίβυων που έφθασαν στην Τυνησία μένουν σε καταυλισμούς. Η συντριπτική πλειονότητα των Λιβύων προσφύγων φιλοξενείται από τις τοπικές κοινότητες της Τυνησίας, οι οποίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη μεγάλη τους γενναιοδωρία. Ωστόσο, οι Τυνήσιοι που φιλοξενούν πρόσφυγες βρίσκονται υπό διαρκώς αυξανόμενη πίεση, καθώς οι πόροι τους εξαντλούνται γρήγορα. Συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς στη νότια Τυνησία για να αμβλύνουμε την πίεση αυτή και να παράσχουμε μεγαλύτερη συνδρομή και υποστήριξη στις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες αυτές.

Το προσωπικό μας, το οποίο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μετέβη την Κυριακή από τα σύνορα με την Τυνησία στην Τρίπολη. Σκοπός της ομάδας είναι να υπάρξει και πάλι διεθνής παρουσία στη λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς και να εξετάσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Επίσης, η ομάδα συζητεί με τις λιβυκές αρχές στην Τρίπολη την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Λιβύη, ένα αεροσκάφος DC-8 ναυλωμένο από την Ύπατη Αρμοστεία έφθασε τη Δευτέρα στη Βεγγάζη, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης από τα αποθέματα που διατηρούμε στο Ντουμπάι για έκτακτες περιπτώσεις. Πρόκειται για την πρώτη πτήση με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ που προσγειώνεται στη Βεγγάζη.

Η χθεσινή παράδοση περιελάμβανε 21 νοσοκομειακές σκηνές, μαγειρικά σκεύη, καθώς και πλαστικά σεντόνια για στέγαση. Οι σκηνές θα δοθούν ως δωρεά σε διάφορες φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Βεγγάζη. Άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας θα διανεμηθούν μέσω των ντόπιων συνεργατών μας σε ευάλωτες ομάδες μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν, μεταξύ των οποίων οικογένειες Λίβυων προερχόμενες από την Ατζαμπίγια και τη Μισράτα, καθώς και μετανάστες από τρίτες χώρες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η αερομεταφορά περιελάμβανε επίσης οχήματα και εξοπλισμό για τη λειτουργία νέου γραφείου που θα στεγάσει την Ύπατη Αρμοστεία και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Βεγγάζη.

Καθώς οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στη Μισράτα, οι οικογένειες που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο Τομπρούκ από την εμπόλεμη πόλη περιγράφουν μια τραγική κατάσταση, ενώ πολλοί ζούσαν με τον φόβο των αδιάκριτων βομβαρδισμών. Πολλά σπίτια και κτήρια έχουν καταστραφεί και ορισμένες οικογένειες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πολλές φορές. Σε ορισμένα τμήματα της Μισράτα έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών, οι συγκρούσεις στους δρόμους και οι βομβαρδισμοί δεν επέτρεπαν στους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν τρόφιμα και φάρμακα.

Οι οικογένειες που μεταφέρθηκαν από τη Μισράτα διηγούνται επίσης ότι τους τελευταίους δύο μήνες κρύβονταν στα σπίτια τους, έως ότου επωφελήθηκαν μιας προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών για να μεταβούν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν σε σκάφος. Είπαν, επίσης, στην ομάδα μας ότι σε ορισμένες γειτονιές της Μισράτα οι έγκυοι αναγκάζονταν να γεννήσουν στα σπίτια τους, καθώς η μετάβασή τους στο νοσοκομείο θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα στείλαμε με πλοίο στη Μισράτα 100 σκηνές και 1.500 κουβέρτες. Τα εν λόγω είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται από συνεργάτη μας σε ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες της ανατολικής Λιβύης ή στις χώρες καταγωγής τους.

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...