5 Μαΐου 2011

Αποκλεισμός ανέργων από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο ένα χρόνο, με την προσφυγή στο ΔΝΤ υπό την πλήρη συνεργασία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχει αρχίσει να δείχνει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τους εργαζομένους και τους νέους. Οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και σ’ αυτό το φαινόμενο εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελεί η Λάρισα.
Αντιλαμβανόμενοι αυτό το αδιέξοδο εδώ και 2 μήνες συστήσαμε την Πρωτοβουλία Ανέργων Λάρισας με σκοπό τη συστηματική μας παρέμβαση στην κοινωνία της πόλης.
Υπερασπιζόμενοι αυτή τη λογική αποφασίσαμε για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας να συγκαλέσουμε συνέλευση ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας τη Παρασκευή 6/5.
Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2/5 αντιπροσωπεία 2 ατόμων απευθυνθήκαμε στο Ε.Κ.Λ. με σκοπό να μας παραχωρηθεί μια αίθουσα για την πραγματοποίηση της συνέλευσης μας.

Αρχικά απευθυνθήκαμε στον γραμματέα του Ε.Κ.Λ. Γ. Σκόκα ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησης, αρνήθηκε κατηγορηματικά να μας παραχωρήσει την αίθουσα, λέγοντας μας ότι θα πρέπει να οργανωθούμε στα σωματεία μας (σημ. οι άνεργοι δεν καλύπτονται από σωματεία), αρνούμενος την ανάγκη οι άνεργοι να έχουν την δικιά τους φωνή.
Στην επισήμανσή μας ότι το Ε.Κ. είναι η στέγη ΟΛΩΝ των ανέργων και ότι τα Ε.Κ. άλλων πόλεων παραχώρησαν αίθουσες για τις ανάγκες των ανέργων, μας απάντησε με πειραγμένο ύφος ότι «εμείς αποφασίζουμε σε ποιόν παραχωρούμε την αίθουσα», δείχνοντας μας το μονόδρομο της ένταξης στο ΠΑΜΕ ή της παντελούς απόρριψης της παρουσίας μας στο Ε.Κ. Στην επιμονή μας εάν η απόφαση στέκει πολιτικά προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω την άρνησή του καταφέρθηκε εναντίων 2 μελών – μεταναστών της Πρωτοβουλίας Ανέργων οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέλη στο σωματείο οικοδόμων και αντιπρόσωποι στο Ε.Κ.
Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Τ. Τσιαπλές ο οποίος εξαρχής άρχισε να μας «τραμπουκίζει» λεκτικά με εκφράσεις του τύπου: «έξω από το σπίτι μας», «μην σας ξαναδώ στα μάτια μου», «δεν θα ξαναπατήσετε το πόδι σας εδώ μέσα».
Στη διαπίστωση μας ότι δεν φέρεται δημοκρατικά ως πρόεδρος του Ε.Κ. απέναντι σε δύο ανέργους που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα μας, μας απάντησε ότι «αυτή είναι η δημοκρατία μου» και ότι «άμα χρειαστεί θα φέρω και τα ΜΑΤ για να σας διώξω από το Ε.Κ.». Το παραλήρημα του συγκεκριμένου «κυρίου» συνεχίστηκε λέγοντας μας «ποιόν εκπροσωπείται εσείς, δεν εκπροσωπείται κανέναν», βρισκόμενος εκτός εαυτού.
Προφανώς οι αντιδράσεις των δύο συγκεκριμένων παραγόντων του Ε.Κ. και κυρίως του προέδρου είναι στοχευμένες και αποδεικνύουν τη λογική του κομματικού τους φορέα (ΚΚΕ), για το ζήτημα των κοινών αγώνων εργαζομένων και ανέργων αποτελώντας δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή το καλύτερο ανάχωμα για τις επιλογές της κυβέρνησης, αφού κύριο μέλημα τους δεν είναι το σταμάτημα αυτής της επίθεσης, αντίθετα είναι μόνο η λογική της περαιτέρω περιχαράκωσης και του δογματισμού.

Είναι αυτονόητο, αλλά θα το ξαναπούμε, τα σωματεία και τα εργατικά κέντρα δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός.
Πρώτα από όλα γιατί δημιουργήθηκαν και συντηρούνται από τις συνδρομές των εργαζομένων (και όχι από χορηγίες κομμάτων), επόμενα όσοι διαχειρίζονται αυτή την περιουσία των εργαζομένων οφείλουν να την χρησιμοποιούν προς όφελος της τάξης, να λογοδοτούν στην τάξη και όχι στα κομματικά επιτελεία και να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί είναι προκλητικό το γεγονός πλέον να σπανίζουν οι προκηρύξεις και τα πανώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις που φέρουν την υπογραφή του ΕΚΛ, ενώ περισσεύουν αυτές με την υπογραφή του ΠΑΜΕ.
Το κυριότερο όμως είναι ότι τα Εργατικά Κέντρα δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώρος συνεύρεσης και οργάνωσης της τάξης, ζωντανά κύτταρα αγώνα και ενότητας της τάξης στη βάση των συμφερόντων της, «σπίτι» όλων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και όχι κομματικά γραφεία.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της πλειοψηφίας ή της «σωστής γραμμής» να διαχωρίζει την εργατική τάξη, να απαγορεύει και να βρίζει εργαζόμενους, να στοχοποιεί και να επιτίθεται σε όσους έχουν διαφορετική άποψη και αυτό συνέβη για πολλοστή φορά απέναντι στα μέλη της Πρωτοβουλίας Ανέργων που είναι ενεργά μέλη του σωματείου οικοδόμων, μετανάστες και εκλεγμένοι και στα όργανα του ΕΚΛ.
Γιατί η κομματική ιδιοτέλεια (από όποιον και αν εκφράζεται) δεν στραγγαλίζει μόνο την δημοκρατία, κυρίως στραγγαλίζει την ταξική αλληλεγγύη και ενότητα και αυτό το πληρώνουμε ακριβά σαν εργατικό κίνημα.
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, «φρέσκος» στη θέση υπέπεσε σε μεγάλο ατόπημα και ελπίζουμε να το έχει μετανιώσει.
Εμείς σαν άνεργοι και επισφαλείς εργαζόμενοι ζούμε την δικιά μας κόλαση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε με όσους δεν μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση μας.
Δεν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε κανένα, ούτε να μας εκπροσωπήσει κανείς, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με επιμονή και υπομονή την οργάνωση του αγώνα μας.
Θέλουμε την κοινωνία μαζί μας γιατί πλέον σε κάθε σπίτι υπάρχει και ένας άνεργος.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τα σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστές και όλες τις παρατάξεις να σταθούν στο πλάι μας και όχι να μας πολεμούν.
Την Παρασκευή στις 6 Μάη στις 7.30μμ, διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου και συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και προγραμματίζουμε τις δράσεις μας ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 11 Μάη.

Πρωτοβουλία ανέργων Λάρισας

http://antigeitonies.blogspot.com/2011/05/blog-post_3362.html

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...